Vučić: Merkelova očekuje ubrzavanje rešenja za Kosovo

„Zadovoljan sam razgovorom, ali vidim i opredeljenost nemačke kancelarke da se stvari po pitanju rešavanja problema na Balkanu ubrzavaju“ 

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da nema nikakve sumnje da Evropa želi rešavanje kosovskog problema i da će Nemačka na tome da insistira. Istakao je da mu je nemačka kancelarka Angela Merkel obećala da će posetiti Srbiju pre isteka mandata.

Aleksandar Vučić je, nakon sastanka sa kancelarkom Angelom Merkel, istakao da su teme razgovora bile Kosovo i Metohija i ekonomija.

Naveo je da Merkelova želi da se rešavaju problemi, a ne da se gomilaju i da je zainteresovana za ekonomski napredak celog regiona i Srbije

„Imali smo veoma otvoren razgovor i mi očekujemo da kada se završe izbori na Kosovu da oni donesu odluku o povlačenju taksi“, rekao je Vučić i dodao je da su Nemačka i kancelarka Merkel bezbroj puta izneli svoje stavove protiv taksi uvedenih na srpsku robu.

Istakao je da je na današnjem sastanku imao priliku da čuje da je plan nemačke kancelarke i francuskog predsednika da se nastave razgovori brzo i da se napravi jedan regionalni skup.

„I da onda krenemo u intenzivne razgovore i dijalog između Srba i Albanaca u pokušaju da pronađemo kompromisno rešenje“, naglasio je predsednik.

„Nema nikakve sumnje da Evropa želi rešavanje problema, da Nemačka kao vodeća zemlja to želi i da će na tome da insistira“, dodao je Vučić

„Očekuju od nas da razgovaramo i razgovaramo sve dok ne dođemo do rešenja“, istakao je Vučić.

Rekao je da je pozvao nemačku kancelarku da poseti Srbiju i kaže da mu je ona obećala da će to učiniti do isteka svog mandata.

„To bi bila velika čast za našu zemlju da ponovo dođe u bilateralnu posetu i da joj se zahvalimo za sve ono što je učinila za našu zemlju“, naglasio je Vučić.

Kaže da će Nemačka tražiti da se razgovara i da se pronađe neko rešenje. „Mislim da je to za Nemačku najvažnije“, istakao je Vučić.

„Zadovoljan sam razgovorom, ali vidim i opredeljenost nemačke kancelarke da se stvari po pitanju rešavanja problema na Balkanu ubrzavaju“, istakao je predsednik.

Predsednik navodi da je tokom sastanka sa Merkelovom razgovarao i o ekonomskim pitanjima, kao i da je Nemačka naš prvi trgovinski partner. „U prvih sedam meseci imamo 3,03 milijardi evra trgovinske razmene, dakle opet očekujemo preko pet milijardi razmenu sa Nemačkom“, rekao je Vučić.

Ističe da je tokom razgovora „kukao“ što je „Folksvagen“ otišao u Tursku, ali da to naravno nema veze sa njom.

Vučić veruje da će se Srbija izboriti za nove nemačke investitore.

 

Naslovna fotografija: Tanjug/Predsedništvo

 

Izvor Politika, 24. septembar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u