Вучић: Меркелова очекује убрзавање решења за Косово

„Задовољан сам разговором, али видим и опредељеност немачке канцеларке да се ствари по питању решавања проблема на Балкану убрзавају” 

Председник Александар Вучић изјавио је да нема никакве сумње да Европа жели решавање косовског проблема и да ће Немачка на томе да инсистира. Истакао је да му је немачка канцеларка Ангела Меркел обећала да ће посетити Србију пре истека мандата.

Александар Вучић је, након састанка са канцеларком Ангелом Меркел, истакао да су теме разговора биле Косово и Метохија и економија.

Навео је да Меркелова жели да се решавају проблеми, а не да се гомилају и да је заинтересована за економски напредак целог региона и Србије

„Имали смо веома отворен разговор и ми очекујемо да када се заврше избори на Косову да они донесу одлуку о повлачењу такси”, рекао је Вучић и додао је да су Немачка и канцеларка Меркел безброј пута изнели своје ставове против такси уведених на српску робу.

Истакао је да је на данашњем састанку имао прилику да чује да је план немачке канцеларке и француског председника да се наставе разговори брзо и да се направи један регионални скуп.

“И да онда кренемо у интензивне разговоре и дијалог између Срба и Албанаца у покушају да пронађемо компромисно решење”, нагласио је председник.

„Нема никакве сумње да Европа жели решавање проблема, да Немачка као водећа земља то жели и да ће на томе да инсистира”, додао је Вучић

„Очекују од нас да разговарамо и разговарамо све док не дођемо до решења”, истакао је Вучић.

Рекао је да је позвао немачку канцеларку да посети Србију и каже да му је она обећала да ће то учинити до истека свог мандата.

„То би била велика част за нашу земљу да поново дође у билатералну посету и да јој се захвалимо за све оно што је учинила за нашу земљу”, нагласио је Вучић.

Каже да ће Немачка тражити да се разговара и да се пронађе неко решење. “Мислим да је то за Немачку најважније”, истакао је Вучић.

„Задовољан сам разговором, али видим и опредељеност немачке канцеларке да се ствари по питању решавања проблема на Балкану убрзавају”, истакао је председник.

Председник наводи да је током састанка са Меркеловом разговарао и о економским питањима, као и да је Немачка наш први трговински партнер. “У првих седам месеци имамо 3,03 милијарди евра трговинске размене, дакле опет очекујемо преко пет милијарди размену са Немачком”, рекао је Вучић.

Истиче да је током разговора „кукао” што је „Фолксваген” отишао у Турску, али да то наравно нема везе са њом.

Вучић верује да ће се Србија изборити за нове немачке инвеститоре.

 

Насловна фотографија: Танјуг/Председништво

 

Извор Политика, 24. септембар 2019.