Најављено покретање Трамповог опозива, шта је „Украјинагејт”?

Бајден признао да је захтевао од Украјине да се смени главни тужилац, иначе човек који је водио истрагу о пословању његовог сина

Представнички дом америчког Конгреса покренуће формалну истрагу о томе да ли би председник Доналд Трамп требало да буде опозван.

Покретање истраге најавила је председавајућа Представничког дома Конгреса Ненси Пелоси.

Претходно је демократски конгресмен Ричард Нил после разговора са Пелосијевом рекао да се истрага покреће због тога што је Трамп тражио страну помоћ како би нашкодио свом политичком ривалу.

Нил није изнео детаље о томе како ће се водити формална истрага о могућем опозиву, импичменту Трампа, преноси Ројтерс.

Демократе су најавиле да ће позвати Трампа на одговорност због наводне претње Украјини која укључује прекид америчке помоћи, ако украјински предсједник Володимир Зеленски не покрене „истрагу” против бившег потпредседника Џоа Бајдена који је и могући кандидат демократа на следећим председничким изборима.

Процес опозива председника може да се покрене у случају велеиздаје, корупције, криминала. Иако су процеси импичмента покретани и раније, ниједан амерички председник није тако смењен.

ТРАМП О ИСТРАЗИ И ИМПИЧМЕНТУ: ЛОВ НА ВЕШТИЦЕ
Амерички председник Доналд Трамп критиковао је одлуку демократа у Представничком дому Конгреса да покрену формалну истрагу против њега која би могла да доведе до његовог опозива, оценивши да је реч о „лову на вештице”.

„Тако важан дан у Уједињеним нацијама, толико посла и толики успех, а демократе су намерно морале да униште и понизе све са више ударних вести. Ђубре од лова на вештице”, написао је Трамп на Твитеру.

То је, додао је, лоше за Америку.

Навео је и да покретачи петиције нису видели транскрипт његовог разговора са украјинским председником Володимиром Зеленским, који ће, како је најавио, сутра објавити.

Како преносе светски медији, узбуњивач из обавештајних кругова је открио да је Трамп половином лета разговарао са украјинским колегом Володомиром Зеленским, тражећи од њега компромитујуће информације о Хантеру Бајдену, сину Џоа Бајдена, једног од кандидата демократа за изборе 2020.

Иако нема доказа о наводној корупцији Бајдена или његовог сина, који је био у одбору украјинске енергетске компаније „Буризма холдингс”, Трампов разговор може представљати злоупотребу председничке моћи, наводи ЦНН.

Сам Бајден изјавио је данас да се залаже за импичмент Трампа, ако он не испуни захтев Конгреса о пружању информација о Украјини и другим питањима, рекао је Бајденов портпарол.

 

Извор Б92, 25. септембар 2019

ДА ЛИ ЈЕ НА ПОМОЛУ „УКРАЈИНАГЕЈТ“?
Када је Виктор Шокин у марту 2016. године смењен с места генералног тужиоца Украјине, то се сматрало кључним за сузбијање корупције у тој земљи.

Три и по године касније то је у средишту политичког вртлога у Вашингтону који је заљуљао председниковање Доналда Трампа и утиче на трку за Белу кућу 2020, пише Радио слободна Европа на свом сајту.

Трамп води спор против бившег потпредседника САД Џоа Бајдена, главног преткандидата Демократске странке за председника на изборима наредне године, на којима Трамп очекује да буде реизабран.

Трамп и његови савезници оптужују Бајдена да је искористио своју функцију потпредседника и главног званичника за односе с Кијевом 2016. године, да би украјинској енергетској компанији „Бурисми” која је плаћала Бајденовог сина Хантера као члана свог управног одбора, помогао да избегне кривичну истрагу.

Они тврде да је Шокин надгледао кривичну истрагу против „Бурисме” и да је Бајден тада рекао тадашњем украјинском председнику Петру Порошенку да ће САД повући милијарду долара гаранција за кредит уколико Шокин не буде отпуштен. Међутим, украјински тужиоци и антикорупцијски активисти упознати с тим питањем, тврде да се временски ток догађаја у случају „Бурисме” и Шокина као главног тужиоца једноставно не уклапа у тврдње Трампа и његових савезника.

Штавише, кажу да је сам Шокин био највећа препрека истраге пословања „Бурисме”.

Дариа Калењук, извршна директорка Центра за борбу против корупције (АнтАЦ), у Кијеву, рекла је за РСЕ да је управо Шокин „одбацио важне кривичне истраге корупције у вези с (бившим председником Виктором) Јануковичем, укључујући случај ‘Бурисме'”.

Трамп и његови савезници су ипак поновили своје тврдње последњих дана, усред извештаја да је амерички председник вршио притисак на новог украјинског председника, Володимира Зеленског, да покрене истрагу против Бајдена, што је тражио у телефонском разговору 25. јула, за шта се сазнало из пријаве једног америчког обавештајног званичника.

До тог телефонског разговора је дошло док Кијев чека одобрење 400 милиона долара помоћи Пентагона и војне помоћи Стејт департмента Украјини која се бори против руских сепаратиста. „Вашингтон пост” је 23. септембра известио да је најмање недељу дана пре тог разговора са Зеленским, Трамп шефу свог кабинета рекао да задржи тај пакет помоћи, наводно због „забринутости” како ће се новац користити.

Али, „Њујорк тамс” је објавио да Трамп са Зеленским није разговарао о одлагању те помоћи. Раша тудеј пак целу аферу назива „Украјинагејт” Ипак, тврдње да су Трамп и савезници вршили притисак на Зеленског да истражи Бајдена, довеле су до захтева Демократа за истрагу, а она може довести до смењивања америчког председника.

Трамп ових дана тврди да притиска није било и да о томе сведоче изјаве украјинских званичника. Али Бајден је 2016. тражио смењивање Шокина и 2018. године се хвалио да је током посете Кијеву крајем 2015. украјинским званичницима рекао: „Ако тужилац не буде отпуштен, нећете добити новац”. Шокин је заиста отпуштен, али тек у марту наредне године.

Међутим, пише РСЕ, по активистима у Украјини и другима, два су велика проблема с тврдњама Трампа и његових савезника.

Као прво, украјински тужиоци и заговорници борбе против корупције који су подстакли истрагу о пословању „Бурисме” и њеног власника, Микола Злочевског, рекли су да је истрага била „склоњена у фиоку” много пре но што је Бајден изнео захтев за смењивање Шокина.

„Није било притиска никога из Сједињених Држава” да се затвори случај против Злочевског и „Бурисме”, изјавио је Виталиј Каско, тадашњи заменик генералног тужиоца Шокина. „Украјински тужиоци су тај предмет одложили још 2014. године”, додао је он. Активисти кажу да је случај „Бурисме”, те и Бајдена млађег, саботирао сам Шокин. Као пример, они кажу да су два месеца пре но што је Хантер Бајден ушао у одбор „Бурисме”, британске власти тражиле информације од Шокинове канцеларије у оквиру истраге протов Злочевског због прања новца. Шокин их је игнорисао.

Калењук и АнтАЦ су објавили детаљан временски низ догађаја око случаја „Бурисма”, који доказује да су чак три узастопна главна тужиоца Украјине – прво Шокинов претходник, затим Шокин, а потом и његов наследник, радили на томе да покопају ту истрагу.

Управо „Бајден је тражио од Шокина да оде јер није спровео истрагу о ‘Бурисми’ (те потенцијално и о Бајденовом сину), а не јер је Шокин био чврст и активан у том случају”, рекла је Калењук.

Украјински тужиоци нису навели ниједан доказ који би указивао на то да је Бајден захтевом за смењивање Шокина покушао да помогне свом сину.

Уз то дугачак је списак западних организација, влада и дипломата, као и украјинских антикорупцијских група које су тражиле да Шокин добије отказ. Међу њима су Међународни монетарни фонд, ЕУ, влада САД, страни инвеститори, украјински политичари, пише РСЕ.

 

Извор Бета/Б92, 25. септембар 2019.