Дачић: Следе нова повлачења признања, до краја године цифра пада испод половине чланица УН

Наши грађани могу да буду сигурни да ће у наредном периоду бити још земаља које ће повући или суспендовати, замрзнути одлуке о признању Косова

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је у Њујорку да ће у наредном периоду бити још земаља које ће повући или замрзнути одлуке о признавању Косова, саопштило је министарство.

„Могу отворено да кажем, као што је и председник (Србије Александар Вучић) најавио, да наши грађани могу да буду сигурни да ће у наредном периоду бити, а то смо овде договарали, још земаља које ће повући или суспендовати, замрзнути одлуке о признању Косова”, рекао је синоћ Дачић у Њујорку, где борави поводом заседања Генералне скупштине УН.

Министар је додао да Косово у Интерполу, ако буде неког гласања, сигурно неће проћи, јер су снаге удружили министарства унутрашњих и спољних послова и председник републике, преноси Бета.

„До краја године бројка земаља које су признале Косово, што је важно из тактичких разлога, пашће на испод половине чланица у УН. Већ сада, са 15 земаља које су повукле признање, имамо скоро осам одсто од укупног чланства у УН. То је велики резултат за малу земљу као што је Србија, јер ми нисмо велесила. Овде смо и то потврдили, то је велики допринос наше делегације која овде борави”, изјавио је шеф српске дипломатије.

Он је изјавио да је српска делегација у Њујорку за три дана имала разговоре са представницима 53 земље, да су преостала још два дана за разговоре и да очекује да ће имати разговоре са представницима 100 земаља.

„С некима је разговарао председник везано за стратешке ствари, за дијалог са Приштином, али ту је било и многих сусрета управо на тему позиције, везано за статус Косова и Метохије”, рекао је Дачић.

 

Извор Политика, 26. септембар 2019.