Новости: Вашингтон не бежи од корекције граница

Вучићу у Њујорку пренето да би САД желеле да се задрже позиције из 2008, али у крајњој линије неће бежати од корекције граница

Сједињене Америчке Државе отворене су за креативне идеје када је реч о статусу Косова и Метохије и желе да се тај чвор распетља у што краћем року. Њихова администрација волела би када би све остало на позицијама из 2008, али у крајњој линије неће бежати од корекције граница, јер је и то, по њима, боља опција од садашњег замрзнутог конфликта који не води никуда.

Како „Новости” незванично сазнају из дипломатских кругова, управо овакав став провејавао је у наступу специјалног представника америчког државног секретара за Западни Балкан Метјуа Палмера и в. д. помоћника државног секретара Филипа Рикера током састанка са председником Србије Александром Вучићем у Њујорку.

То је потврдио и председник Вучић, који је изјавио да су „САД заинтересоване за решавање косовског питања, јер не желе да то остане замрзнут конфликт у наредних десет или више година”.

– Позитивно је што са Американцима може да се разговара рационално, без обзира на то што неке наше идеје неће прихватити, али желе да чују и труде се да нађу решење, а не да априори осуђују Србију. То је мала врста напретка који су САД направиле, а да ће доћи до есенцијалног напретка, не верујем. Али, то што Американци не желе замрзнут конфликт је такође у интересу Србије, јер је питање када тај замрзнути конфликт може да се одмрзне, односно да постане само – конфликт – рекао је Вучић за ТВ Пинк.

Иако се Немачка противи корекцији граница у нашем региону, двојац близак председнику Доналду Трампу једним делом се сложио са канцеларком Ангелом Меркел, која се током сусрета са Вучићем на Ист Риверу, такође заложила за интензивирање дијалога Срба и Албанаца.

Још једна копча везује Берлин и Вашингтон, а то је опредељење да нова влада у Приштини мора да суспендује таксе на српску робу, јер је то предуслов за наставак дијалога. Уз то, Вучић је и Меркеловој и тандему из Стејт департмента предочио да се наша страна залаже за компромис који би морао да узме у обзир и поштује интересе Срба на КиМ, као и очување државних и националних интереса Србије.

Но ако нова влада у Приштини најзад укине тарифе и поново се седне за сто, клатно ће кренути у другом смеру, ка врућој столици која ће припасти српској страни и од које ће Запад очекивати што брже постизање свеобухватног споразума. По могућству, до следећег лета, када и у Београду буде изабрана нова извршна власт.

Немања Старовић, спољнополитички аналитичар, напомиње да постоји очигледна координација унутар западног политичког корпуса око иницијативе да се дијалог одблокира:

– Верујем да ће Вашингтон, Берлин и Париз искористити своје полуге притиска на актере у Приштини у том смеру, а временски оквир који се помиње делује амбициозно. Од момента када се Приштина врати за сто, фокус ће бити на Београду јер је жеља Запада – пуна независност Косова од Србије. Ипак, претходних година је порастао ниво разумевања за позицију Београда који жели компромис и заштиту минимума националних интереса.

Старовић додаје да је намера Запада да до свеобухватног решења дође у првој половини 2020. године и да је за њих приоритет у нормализацији односа српско прихватање реалности, односно независности наше јужне покрајине. Док се, подсећа он, са наше стране истицало да нормализација мора да обухвати како територијално питање кроз принцип разграничења, тако и лична и колективна права, заштиту религијског и културног наслеђа, као и заштиту имовине.

– Без регулисања те четири димензије, не може бити одрживог решења – сматра наш саговорник.

КАД ТИ, ХАШИМЕ, ГОВОРИШ У УН?
Можда сам ја ушао са плафона, не знам којим путем је он ушао, али ја ћу говорити у великој сали ГС УН, а кад ти говориш, Хашиме, кад је твој распоред? Па, никад. Улазио на врата, на плафон, Србија је у УН, а ви нисте. И добро би било да то знате, да бисте размислили какву будућност желите, и желите ли компромис или да се и даље инатите.

Тако је у среду председник Србије одговорио председнику привремених косовских институција Хашиму Тачију, који је рекао да је он у ушао „кроз врата, а Вучић са плафона и то посредством народа Косова”.

ПОЗИВ ТРАМПУ ДА ПОСЕТИ СРБИЈУ
Вучић је рекао да се накратко видео са председником САД Доналдом Трампом на пријему који је амерички председник приредио са супругом поводом 74. заседања Генералне скупштине УН:

– Не желим да од тих минут и по разговора са Трампом правим спектакл. Позвао сам га да посети Србију и пренео му да га Срби, заједно са Пољацима, највише воле у Европи.

ДАЧИЋ И СА АМАЛ КЛУНИ
Велики број сусрета са високим светским званичницима на маргинама заседања ГС УН у среду имао је и шеф дипломатије Ивица Дачић који је разговарао са министрима иностраних послова Француске, Монголије, Танзаније, Намибије…

Дачић је учествовао на скупу посвећеном слободи медија чији је домаћин био државни секретар за Комонвелт, лорд Ахмед од Вимблдона, уз копредседавање специјалне изасланице УК за слободу медија Амал Клуни, иначе познате правнице и жене глумца Џорџа Клунија.

 

Извор Новости, 26. септембар 2019.