Дојче веле страни агент у Русији?

Дојче веле је директно позивао на учешће у неодобреним протестима у Москви због чега би могao добити статус страног агента

Комисија Државне думе Русије закључила је да је немачки медијски холдинг Дојче веле прекршио руски закон објављивањем материјала којима се позива на недозвољени скуп у Москви. Стручњаци су у чланку пронашли и знакове оправдавања екстремизма, изјавио је шеф Комисије Василиј Пискарјов.

„Намеравамо да прикупљени материјал, пре свега, пошаљемо Савезној служби за информационе технологије и медије Русије (Роскомнадзор) како би она поставила питање одговорности, као и Генералном тужилаштву, како би предузело мере реаговања“, рекао је он.

Сада би ова медијска кућа могла да добије статус страног агента (чиме ће се позабавити Министарство правде) и да изгуби акредитацију у Русији (надлежност Министарства спољних послова).

„Они су спроводили политичке активности које се финансирају из буџета Савезне Републике Немачке. Имамо документе који то потврђују. Према нашем мишљењу, ово је активност страног агента“, објаснио је посланик.

После таласа протеста који су организовали нерегистровани кандидати за посланике Градске думе у Москви, у доњем дому руског парламента формирана је комисија за истрагу мешања у унутрашње ствари земље.

Истрага је покренута на основу изјаве портпаролке Министарства спољних послова Марије Захарове да су се амерички и немачки новинари и дипломате мешали у послове Русије приликом извештавања о демонстрацијама.

Конкретно, Дојче веле је директно позивао на учешће у неодобреним протестима.

 

Насловна фотографија: Imago/TASS 

 

Извор Спутњик, 27. септембар 2019.