Robert Madž: Ko će spasiti Britaniju od političkog kolapsa?

Gubitak političke kulture debate, nedostatak liderskih kvaliteta i duboka podela stvorili su tešku situaciju u kojoj se nalazi Ujedinjeno Kraljevstvo

Ako ste slučajno propustili: Velika Britanija se nalazi u političkoj krizi epskih razmera. Za trenutak ćemo debakl u vezi sa Bregzitom ostaviti po strani, iako je njegova upletenost u dramu koja se odvija pred našim očima višestruka.

Zamislite da živite u zemlji u kojoj su vodeće političke figure najvažnije političke partije izgubile svaki osećaj za pristojnost i odgovornost. Princip po kojem su interesi zemlje iznad sopstvenih političkih interesa je nestao. Ne govorimo ovde o nekoj propaloj državi (mada argumenti stoje), već o aktuelnoj situaciji u Velikoj Britaniji.

Kada je Vrhovni sud prinudnu pauzu u radu parlamenta proglasio protivpravnom, premijer Boris Džonson je reagovao kao nedokazano derište kome je neko uzeo najomiljeniju igračku. On nije skrivao prezir i omalovažavanje prema ovoj presudi.

POTPUNO NEPRIMEREN PREMIJER
Boris Džonson jednostavno nije podoban za tu službu. Njegovi nastupi i besne scene u Donjem domu u sredu su delovale irealno. Ni traga pristojnosti, dostojanstvu i vladanju. On je okaljao sećanje na poslanicu laburista, Džo Koks, koju su ubili desničarski ekstremisti nedelju dana pre održavanja referenduma o Bregzitu 2016, kada je rekao: njoj bi se najbolje odala čast kada bi se konačno sproveo Bregzit. To je hladno i podlo.

Agresivan i buntovnički jezik na obe strane je sramotan i opasan. Više poslanika, koji su za ostanak u Evropskoj uniji, govore da dobijaju pretnje smrću.

Kao da sve to nije dovoljno loše, Laburistička partija, najvažnija opozciona partija (iako bi to liberalne demokrate možda drugačije mogle da gledaju) tone u politički zaborav. I to u vreme kada je zemlji neophodna jasna i snažna alternativa za novu vladu, koja je pred kolapsom.

U svakoj pojedinoj promeni u vezi sa dogovorom oko Bregzita, predsednik laburista Džeremi Korbin dokazuje svoju neodlučnost. Mnogi članovi laburista mu ostaju i dalje verni, ali birači iz cele Velike Britanije neće biti tako popustljivi. On bi da se pobrine za to da se s dnevnog reda skloni Bregzit bez dogovora sa EU, nakon čega želi da dobije izbore i potom da organizuje posebnu konferenciju na kojoj bi se odlučilo za šta bi laburisti trebalo da se založe na drugom referendumu. Još jedno odlaganje, još veća neodlučnost.

ZEMLjA PRED PONOROM
Ni Džonson ni Korbin ne mogu da se održe. Jer, oni predstavljaju sve ono što je u današnjoj britanskoj politici pošlo naopako. Naravno da posebno treba pomenuti Džonsonove prethodnike, koji su postavili kurs za ovaj užasni haos u kojem se Velika Britanija nalazi, a to su Dejvid Kameron i Tereza Mej. Prvi je igrao rizičan poker i izgubio. Druga je uzela karte koje su joj podeljene i stvorila još veću zbrku, podele i prevare.

Gubitak izbalansirane političke kulture debate, nedostatak liderskih kvaliteta i duboka podela zemlje stvorili su tešku situaciju u kojoj se nalazi Ujedinjeno Kraljevstvo. Neki bi mogli da tvrde kako je Velika Britanije već preživela mnogo toga goreg (svetske ratove, ekonomske krize itd), ali to su bila drugačija vremena, drugačije okolnosti. A tada je zemlja imala liderske figure, u pravom smislu te reči.

 

Izvor Dojče vele, 28. septembar 2019.

 

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u