Роберт Маџ: Ко ће спасити Британију од политичког колапса?

Губитак политичке културе дебате, недостатак лидерских квалитета и дубока подела створили су тешку ситуацију у којој се налази Уједињено Краљевство

Ако сте случајно пропустили: Велика Британија се налази у политичкој кризи епских размера. За тренутак ћемо дебакл у вези са Брегзитом оставити по страни, иако је његова уплетеност у драму која се одвија пред нашим очима вишеструка.

Замислите да живите у земљи у којој су водеће политичке фигуре најважније политичке партије изгубиле сваки осећај за пристојност и одговорност. Принцип по којем су интереси земље изнад сопствених политичких интереса је нестао. Не говоримо овде о некој пропалој држави (мада аргументи стоје), већ о актуелној ситуацији у Великој Британији.

Када је Врховни суд принудну паузу у раду парламента прогласио противправном, премијер Борис Џонсон је реаговао као недоказано дериште коме је неко узео најомиљенију играчку. Он није скривао презир и омаловажавање према овој пресуди.

ПОТПУНО НЕПРИМЕРЕН ПРЕМИЈЕР
Борис Џонсон једноставно није подобан за ту службу. Његови наступи и бесне сцене у Доњем дому у среду су деловале иреално. Ни трага пристојности, достојанству и владању. Он је окаљао сећање на посланицу лабуриста, Џо Кокс, коју су убили десничарски екстремисти недељу дана пре одржавања референдума о Брегзиту 2016, када је рекао: њој би се најбоље одала част када би се коначно спровео Брегзит. То је хладно и подло.

Агресиван и бунтовнички језик на обе стране је срамотан и опасан. Више посланика, који су за останак у Европској унији, говоре да добијају претње смрћу.

Као да све то није довољно лоше, Лабуристичка партија, најважнија опозциона партија (иако би то либералне демократе можда другачије могле да гледају) тоне у политички заборав. И то у време када је земљи неопходна јасна и снажна алтернатива за нову владу, која је пред колапсом.

У свакој појединој промени у вези са договором око Брегзита, председник лабуриста Џереми Корбин доказује своју неодлучност. Многи чланови лабуриста му остају и даље верни, али бирачи из целе Велике Британије неће бити тако попустљиви. Он би да се побрине за то да се с дневног реда склони Брегзит без договора са ЕУ, након чега жели да добије изборе и потом да организује посебну конференцију на којој би се одлучило за шта би лабуристи требало да се заложе на другом референдуму. Још једно одлагање, још већа неодлучност.

ЗЕМЉА ПРЕД ПОНОРОМ
Ни Џонсон ни Корбин не могу да се одрже. Јер, они представљају све оно што је у данашњој британској политици пошло наопако. Наравно да посебно треба поменути Џонсонове претходнике, који су поставили курс за овај ужасни хаос у којем се Велика Британија налази, а то су Дејвид Камерон и Тереза Меј. Први је играо ризичан покер и изгубио. Друга је узела карте које су јој подељене и створила још већу збрку, поделе и преваре.

Губитак избалансиране политичке културе дебате, недостатак лидерских квалитета и дубока подела земље створили су тешку ситуацију у којој се налази Уједињено Краљевство. Неки би могли да тврде како је Велика Британије већ преживела много тога горег (светске ратове, економске кризе итд), али то су била другачија времена, другачије околности. А тада је земља имала лидерске фигуре, у правом смислу те речи.

 

Извор Дојче веле, 28. септембар 2019.