Kijev i Moskva potpisali „Štajnmajerovu formulu”, počinje li rešavanje ukrajinske krize?

Zelenski je potvrdio da je Kijev potpisao „formulu Štajnmajera“ i da će biti napravljen novi zakon o specijalnom statusu Donbasa koji će sadržavati ovu „formulu

Učesnici kontakt grupe za Ukrajinu potpisali su dokument koji sadrži „formulu Štajnmajera“.

Sednica kontakt grupe za rešavanje situacije na istoku Ukrajine se održava u Minsku. Tekst formule su potpisali svi učesnici iz Ukrajine, republike, Rusije i OEBS-a“

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je potvrdio da je Kijev potpisao „formulu Štajnmajera“ i da će biti napravljen novi zakon o specijalnom statusu Donbasa koji će sadržavati ovu „formulu“.

Po njegovim rečima, „formula“ podržava održavanje izbora na teritoriji koju Kijev ne kontroliše po ukrajinskom zakonu, nakon čega će na snagu stupiti zakon o specijalnom statusu Donbasa ako posmatrači OEBS-a konstatuju da su održani po standardima OEBS-a.

Na sastanku nije bilo razgovora o razmeni zarobljenika po formuli „200 na 70“.

Podsetimo – „Štajnmajerova formula“, koju je formirao Frank-Valter Štajnmajer, bivši nemački predsednik, bivši predsedavajući OEBS-a i bivši ministar spoljnih poslova Nemačke, definiše mehanizam za donošenje zakona o posebnom postupku lokalne samouprave u određenim oblastima Donjecke i Luganske oblasti i privremeno na dan izbora i na stalnoj osnovi – nakon objavljivanja izveštaja OEBS-a o izbornim rezultatima.

 

Izvor Sputnjik, 1. oktobar 2019.

 

Pratite nas na YouTube-u