Lideri Evroazijske unije odobrili koncept zajedničkog finansijskog tržišta

Lukašenko: „Danas smo odobrili koncept formiranja zajedničkog finansijskog tržišta EAEU, položivši temelje za obezbeđivanje slobodnog kretanja kapitala i usluga

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da su lideri zemalja Evroazijskog ekonomskog saveza (EAEU) na sastanku Vrhovnog Evroazijskog ekonomskog saveta odobrili koncept zajedničkog finansijskog tržišta.

„Danas smo odobrili koncept formiranja zajedničkog finansijskog tržišta EAEU, položivši temelje za obezbeđivanje slobodnog kretanja kapitala i usluga“, rekao je Lukašenko tokom sastanka.

On je naglasio da je založena osnova za osiguranje slobodnog kretanja kapitala.

Beloruski predsednik je dodao da organizaciju takvog tržišta treba da prati digitalizacija koja će omogućiti razvoj finansijskih tehnologija i učiniti dostupnijima finansijske usluge.

Ruski predsednik Vladimir Putin je saopštio na sednici Saveta da Evroazijski ekonomski savez širi svoju geografiju saradnje i vodi pregovore sa 13 država.

Singapur je potpisao danas sporazum o zoni slobodne trgovine sa EAEU.

Rad na dokumentu je počeo 2016. godine: države evroazijske „petorke“ su se obavezale da do 2025. godine formiraju zajedničko finansijsko tržište u bankarskoj i osiguravajućoj sferi. Prema sporazumu Saveza, to treba da bude deo globalnog procesa integracije.

Ranije je saopšteno da koncepcija određuje pravne mehanizme, ključne smerove infrastrukture, kao i instrumente razvoja zajedničkog finansijskog tržišta.

 

Foto: Sputnjik/Aleksej Družin

 

Izvor Sputnjik, 1. oktobar 2019.

Pratite nas na YouTube-u