Трампов адвокат добио обавезујући позив да достави документа о Украјини

Према анкетама, опозив Трампа подржава 47 одсто грађана САД, док му се 47 одсто противи

Демократе у Представничком дому Конгреса САД упутиле су обавезујући позив Рудију Ђулијанију, адвокату председника Доналда Трампа, да достави документа која се односе на покушај вршења притиска на Украјину да истражи бившег потпредседника Џоа Бајдена и његовог сина, преноси данас Глас Америке. Одбори за обавештајна питања, спољну политику, надзор и реформу рада владе упутили су Ђулијанију позив а такође су затражили информације од троје његових сарадника да се до данас у 17.00 изјасне да ли ће се повиновати захтеву.

Гостујући на каналу Фокс њуз, Ђулијани је рекао да „разматра алтернативе и да ће прикупити све доказе” а оценио је и да је тврдња да се мешао у изборе „бесмислица”.

„Прикупио сам све доказе пре него што је Малерова истрага окончана, тако да је очигледно то била моја дужност као адвоката председника САД, а коначни састанак који су Украјинци тражили сам организовао након што је истрага окончана”, рекао је Ђулијани.

Конгресни одбори траже од њега да преда документа и доказе као што су СМС поруке и снимци телефонских разговора, како би проверили да ли су и неки други званичници Трампове администрације учествовали у вршењу притиска на Украјину.

Трамп је јуче у серији твитова напао демократе које су покренуле истрагу због жалбе узбуњивача, а посебно се фокусирао на председника Одбора за обавештајна питања у Представничком дому, Адама Шифа.

Према анкетама, опозив Трампа подржава 47 одсто грађана САД, док му се 47 одсто противи.

У жалби узбуњивача наводи се да је Трамп тражио помоћ украјинског председника Володимира Зеленског да открије податке који би инкриминисали бившег потпредседника Џоа Бајдена и његовог сина Хантера, и тако смањили Бајденове шансе да освоји демократску номинацију и буде противкандидат Трампу на изборима 2020.

Бела кућа је прошле недеље објавила транскрипт телефонског разговора.

Иако није био присутан током Трамповог разговора са Зеленским, узбуњивач наводи да је неколико званичника „директно упознатих са садржајем разговора” пружило веродостојне извештаје о њему.

Адвокати који заступају узбуњивача нагласили су потребу да заштите идентитет те особе, док је председник изјавио да „заслужује да упозна онога који га је оптужио”.

 

Извор Политика, 1. октобар 2019.