Зашто Индијци не маре за 150. годишњицу Гандијевог рођења?

Гандија је убио хиндустички екстремиста Годсе, који је био повезан с организацијом Растрија Свајамсевак Санг, идеолошким ментором данас владајуће странке Баратија Џаната

Индија данас обележава 150. годишњицу рођења Махатме Гандија, једног од највећих лидера 20. века, апостола мира који је утицао на цео свет.

У Индији, међутим, расте хиндуски национализам и приметан је пад занимања за Гандијево наслеђе.

Како преноси Хина, у Гандијевом музеју, подигнутом на месту на којем је племенити борац за слободу убијен, много је више страних посетилаца него Индијаца.

“Гандија је заборавио сопствени народ. Странци су много заинтересованији за Гандијев живот и идеале”, каже запослени музеја.

“Можда смо постали потрошачко и подељено друштво које је толико удаљено од Гандијевог учења да такву светску икону занемарујемо у сопственој земљи”, додао је.

С тим је сагласан и ИТ стручњак Ананд Јујару, који је музеј посетио са својим десетогодишњим сином.

„Индијци познају Гандија једино с новчаница и по улицама које су по њему назване. Нико се не сећа што је учинио и какву је жртву поднео”.

Индија је 1947. стекла независност од Британије пре свега захваљујући Гандијевој политици отпора грађанском непослушношћу и ненасиљем.

Његову идеологију у Индији данас доводе у питање многи политичари који је сматрају непрактичном.

Гандијевска начела надахњивала су људе и покрете широм света, од Мартина Лутера Кинга, Нелсона Манделе и Вацлава Хавела до Аунг Сан Су Цхи.

Друштвени научници и активисти наглашавају важност Гандијевих вредности у одговору на глобалне напетости и сукобе.

Оне, међутим, у Индији падају у други план растом хиндуског национализама, порастом злочина из мржње и поларизацијом између хиндуса и муслимана.

Гандија је убио хиндуистички екстремиста Натурам Годсе, који га је кривио за слабљење земље јер је допустио њену поделу на Индију и Пакистан.

Годсе је био повезан с десничарском хиндуистичком организацијом Растрија Свајамсевак Санг, идеолошким ментором данас владајуће странке Баратија Џаната.

 

Извор Танјуг/Б92, 2. октобар 2019.