N. Bakarec: Kadija te tuži, kadija ti sudi

Dostojevski je rekao: “Ima ljudi koji svesno prelaze preko svoje savesti”. Da li to važi i za Đilasa?

Već sam u tri navrata pisao o masovnim tužbama Dragana Đilasa (uputnice 1, 2, 3 i 4). Svoju nemoć Dragan Đilas je pokušao da nadoknadi masovnim tužbama protiv uglednih medija i pojedinaca, koje je podneo 2017, 2018. i 2019. godine. Po Đilasovom iskazu datom u sudu, drugog oktobra 2019. (na ročištu parnice protiv autora ovog teksta), Đilas je izjavio da je do sada podneo preko 70 tužbi! Đilas je do sada tužio medije – RTS, Pink, Informer, Alo i Srpski telegraf, i političke stranke – SNS i SPS. Između ostalog, tužio je i Aleksandra Vulina, Gorana Vesića, Milenka Jovanova, Sinišu Malog, Željka Mitrovića, Dragana J. Vučićevića, Aleksandra Ignjatovića (Informer), Nenada Lj. Stefanovića (RTS) i autora ovog teksta.

Nažalost, Đilas je otišao i korak dalje. On je Višem javnom tužilaštvu u Beogradu podneo krivičnu prijavu protiv novinara Dragana J. Vučićevića i Aleksandra Ignjatovića. On želi da utamniči novinare koji se usude da pišu protiv njega. Te pretnje zatvorom ponavlja i predsednik Dveri, Boško Obradović, preteći uredniku Informera, Draganu Vučićeviću. Svi urednici medija treba da se zabrinu, jer Obradović i Đilas od njih prave mete. Đilas pokušava da zastraši medije i pojedince i odvrati ih od kritika uperenih protiv njega. U SAD je ovaj fenomen sistemski prepoznat kao SLAPP (Strategic Lawsuit Against Public Participation) – Strateške tužbe protiv učešća javnosti, a termin je ujedno i akronim engleske reči „šamar“ (slapp). U SAD su u 30 saveznih država usvojeni anti-SLAPP zakoni, kojima se sprečava zloupotreba pravnog sistema u cilju gušenja slobode izražavanja u medijima.

Cilj SLAPP tužbi je gušenje slobode govora, cenzura i ograničavanje kritike javnosti. „Šamar“ tužbe su odavno prisutne i u Srbiji, ali na njih domaće zakonodavstvo nema adekvatan odgovor, jer nisu sistemski prepoznate i pretočene u odgovarajuću zakonsku regulativu. Đilasov udar na medije i slobodu govora, tokom tri godine, nije osudilo nijedno novinarsko ili pravničko udruženje.

Oligarh Dragan Đilas je u novembru 2017. godine tužio i autora ovog teksta, zbog izjave za list Alo, koja glasi: „Pljačkajući Beograd i Srbiju, stekli su milione evra. Bivši predsednik DS-a Đilas „stekao” je stotine miliona evra. Kako? Đilasov gradski menadžer Bijelić optužen je da je oštetio Beograd za šest miliona evra. Još 43 Đilasova funkcionera su hapšena, u osam afera. Đilas je doveo Beograd do bankrotstva, zaduživši grad, preduzeća i gradske opštine za 1,1 milijardu evra!“. Tužba je podneta zbog “uvrede i povrede ugleda i časti“. Na prvom ročištu koje je održano 27. marta 2019., Dragan Đilas se nije pojavio. Verovatno se uplašio. O tom konkretnom događaju već sam pisao u martu ove godine (uputnica 4).

Advokati vašeg autora su briljantni Dragan Palibrk, legenda naše advokature, i sjajna Aleksandra Rakić. Njihovo angažovanje u ovom predmetu je požrtvovano, stručno i dostojno divljenja. Hvala im! Đilasovi advokati su zloglasni Vladimir Todorić i Miroslava Dajč. Vladimir Todorić je bio član Političkog saveta LDP. Posle toga je postao funkcioner DS. Početkom 2017, Todorić je napustio DS. Sada je član Predsedništva Jeremićeve Narodne stranke. Miroslava Dajč je još 2007. bila advokat Dragana Đilasa u postupku preregistracije Đilasovog lista Pres. Posle toga je od 2008. do 2013. bila šef kabineta gradonačelnika Dragana Đilasa i funkcionerka DS.

Pre iznošenja detalja sa novog ročišta, vaš autor želi sa vama da podeli jedan utisak, na osnovu svih održanih ročišta. Đilas i njegovi advokati se ne ponašaju samo kao tužioci, već i kao sudije u procesu. Bahati su, arogantni, i do sada su ultimativno zahtevali od sudije da odbije SVA(!) pitanja advokata tuženog i samog tuženog (vaš autor). Pri tome su bili veoma glasni (vikanje u sudnici), stalno su upadali u reč, skakali su sa mesta, uz glumatanje, i vređali su advokata vašeg autora, uvaženog barda naše advokature, Dragana Palibrka. Dragan Đilas i njegovi advokati, njegovi bivši partijski funkcioneri, su očigledno umislili da se nalaze u vremenu kada su Tadić, Đilas i Malovićka, ponižavali sudstvo, otpustivši 800 sudija. Zbog svega toga autor ovog teksta je pomislio na onu narodnu izreku „Kadija te tuži, kadija ti sudi“.

Kadija (turski: Qadi, od arapskog: قاضي‎ – qāḍī) je naziv za islamskog sudiju koji donosi odluke u skladu sa šerijatskim pravom (Sharīʿah). Nije ni čudo da se Đilas oseća kao kadija. Prvo, tajkun je i poseduje milione evra koje je spreman da zloupotrebi. Drugo, Đilas je svojoj stranci dao ime sada zabranjene ekstemne islamske partije „Stranka slobode i pravde“, iz Egipta (poznatije kao „Muslimanska braća“). Sama sutkinja se tokom suskog procesa ponašala korektno.

Dana drugog oktobra 2019. održano je drugo ročište. Na ovom ročištu Đilas je morao da se pojavi da bi dao svoj iskaz. I pojavio se. Povodom tužbe protiv vašeg autora zbog navedene izjave listu Alo, Đilas je izjavio da ga vređaju hiljade napisa u medijima o njemu. Naveo je patnje svoje dve ćerke koje idu u osnovnu školu. Naveo je da ga građani svakodnevno vređaju na ulici. Opisao je patnje jedne ćerke koju su u jednoj prilici u školi, na času drugovi prozivali zbog oca bogataša. To je za svaku osudu, naravno. Međutim Đilas nije odgovorio na pitanja advokata Palibrka, da li je taj događaj zvanično prijavio školi i prosvetnim organima, i da li je taj događaj uopšte zaveden i zvanično zabeležen od strane organa škole. Đilas nije odgovorio, zbog toga što je moguće da je Đilas izmislio tu priču. Verovatno ne postoje dokazi da se to dogodilo.

Đilas nije odgovorio ni na pitanje, da li može da navede još neki primer ugrožavanja njegovih ćerki, u ovom kontekstu. Đilas nije odgovorio na pitanje advokata Dragana Palibrka, da opiše šta ga je konkretno povredilo u izjavi tuženog za list Alo. Tu su poskakali advokati Dragana Đilasa i vikali na sutkinju i Palibrka, da je takvo pitanje nedozvoljeno i skandalozno!? Kako je sutkinja insistirala da Đilas odgovori na ovo jednostavno pitanje, on je rekao da ostaje pri navodima iz tužbe (duševni bolovi zbog uvrede i povrede ugleda i časti). Dakle, Đilas nije bio u stanju da odgovori šta ga je konkretno povredilo u izjavi vašeg autora.

Takođe, Đilas nije bio u stanju da odgovori na pitanje advokata Palibrka, kakve veze ima izjava tuženog, data listu Alo u oktobru 2017., sa problemima i patnjama Đilasove ćerke iz drugog polugodišta 2019. godine (dve godine posle jedne kratke izjave date jednom listu). Što se tiče patnji Đilasove dece, jedine evidentirane i dokazane patnje Đilasove dece su se dogodile u slučaju porodičnog nasilja iz decembra 2014., koje je izazvao Dragan Đilas, kada je vraćao ćerke majci, i kada je naneo telesne povrede bivšem tastu Slobodanu Peleviću, penzioneru (uputnice 5, 6 i 7).

Autor ovog teksta je na ročištu postavio tri pitanja Draganu Đilasu. Prvo, kako objašnjava da su njegove firme, tokom devet godina njegovog bavljenja politikom, od 2004. do 2013, ostvarile poslovni prihod od 619 miliona evra, a neto profit od 106 miliona evra? Drugo, da li je tokom prvih devet godina bavljenja politikom, tokom kojih je obavljao funkcije Direktora kancelarije predsednika Republike, ministra za Nacionalni investicioni plan, i gradonačelnika Beograda, zloupotrebio službeni položaj i da li je trgovao uticajem? I treće pitanje Draganu Đilasu je bilo, da li on smatra da snosi barem deo odgovornosti za posledice koje navodno trpe on i njegova porodica, odnosno da li je on svojim ponašanjem, sam sebi navukao bedu na vrat? Dragan Đilas nije odgovorio na ova pitanja.

Dragan Đilas se nije libio da govori neistinu u sudu. Prvo je namerno pogrešno citirao reči iz izjave tuženog, koje u Đilasovoj lažnoj interpretaciji glase: „Pljačkajući je stekao milione evra“. Vaš autor je izjavio :„Pljačkajući Beograd i Srbiju, stekli su milione evra. Bivši predsednik DS-a Đilas „stekao” je stotine miliona evra. Kako?“. To je sasvim drugačije od onoga što je u iskazu rekao Đilas. Nigde u izjavi vašeg autora listu Alo ne postoji nijedan uvredljiv izraz ili reč, koji se odnosi na Đilasa. Prva rečenica se odnosi na DS i u njoj se ne pominje Đilas. Druga rečenica konstatuje da se Đilas obogatio, i ne kvalifikuje kako je to učinio. Đilas nije imao osnova da se oseti uvređenim i da trpi bilo kakve duševne bolove i slično, kao što je naveo u tužbi, a podsećamo da nije bio u stanju da navede kako ga je povredila izjava autora ovog teksta.

Drugu, još krupniju neistinu Đilas je, ne trepnuvši, izgovorio pred sutkinjom i svim prisutnima. Izjavio je da protiv njegovih mnogobrojnih hapšenih saradnika, od 2013. do danas, nije podignuta ni jedna optužnica! Vaš autor je odmah dodao poruku svojoj advokatici Aleksandri Rakić, koja je postavljala pitanja, da je protiv Đilasovog glavnog saradnika, bivšeg gradskog menadžera Aleksandra Bijelića, još u oktobru 2016., Viši sud u Beogradu potvrdio optužnicu. Tom optužnicom, Bijelić i još osam okrivljenih, se terete da su oštetili budžet grada Beograda za šest miliona evra, vezano za rekonstrukciju Bulevara kralja Aleksandra u Beogradu 2009. godine (uputnice 8, 9 i 10). Taj sudski proces čeka epilog, kao i mnogi drugi. Đilas je na pitanje advokatice Rakić, da li je protiv Bijelića podignuta optužnica, odgovorio tako što je rekao da je Apelacioni sud vratio predmet (optužnicu) prvostepenom sudu na ponovno odlučivanje. Time je Đilas potvrdio da postoji optužnica protiv devet njegovih saradnika i posredno potvrdio da je izgovorio neistinu.

Poštovani čitaoci, ovaj bitan detalj ukazuje na činjenicu da se Dragan Đilas ne libi da na sudu, na pitanje sudije i advokata vašeg autora, odgovara neistinito (uz to lako proverivo). Možete zamisliti kako se Đilas ponaša u javnosti sada, i kako se ponašao onda dok je obavljao tri političke državne funkcije, sve u pogledu izgovaranja neistina. Možete zamisliti koliko puta je izgovorio neistine, kada sada ne poštuje ni sud, ni sutkinju, i usuđuje se da sutkinji govori očigledne i lako dokazive neistine u lice! Ovo je veoma važno. Dostojevski je rekao: “Ima ljudi koji svesno prelaze preko svoje savesti”. Vi sami zaključite da li to važi za Đilasa.

 

Autor Nebojša Bakarec

 

________________________________________________________________________________

UPUTNICE:

1.  https://informer.rs/vesti/politika/401300/nebojsa-bakarec-djilas-tuzio-jer-dokon-pop-jarice-krsti
2. https://vidovdan.org/aktuelno/nebojsa-bakarec-masovnim-tuzbama-djilas-gusi-medije-i-slobodnu-rec/
3. https://informer.rs/vesti/politika/404564/nebojsa-bakarec-tajkun-djilas-pokusava-zastrasi-medije-odvrati-kritika-uperenih-protiv-njega
4. https://www.standard.rs/2019/03/28/kleveta-ili-istina/
5. https://www.blic.rs/vesti/hronika/djilas-se-zestoko-posvadao-sa-bivsim-tastom-slucaj-prijavljen-policiji/3085q4j
6. https://www.republika.rs/vesti/tema-dana/34674/ekskluzivno-svedocenje-djilasove-bivse-zene-tukao-oca-mene-trudnu-mucio
7. http://arhiva.alo.rs/vesti/aktuelno/dilas-se-izvukao-za-napad-na-tasta/84894
8. http://rs.n1info.com/Vesti/a525513/Visi-sud-potvrdio-optuznice-za-zloupotrebe-pri-rekonstrukciji-Bulevara.html
9. http://www.transparentnost.org.rs/index.php/sr/aktivnosti-2/press/8787-2016-10-12
10. https://studiob.rs/potvrdjena-optuznica-za-zloupotrebe-u-rekonstrukciji-bulevara/

 

Naslovna fotografija: Tanjug/Zoran Žestić

 

Izvor Vidovdan, 02. oktobar 2019.