Како домаћи и страни стручњаци коментаришу именовање Гренела?

“Очигледно је сада Косово постало једна од ‘топ пет’ тема америчке спољне политике”, објаснио је Рајић

Предраг Рајић оцењује да именовање Ричарда Гренела за специјалног изасланика Доналда Трампа за преговоре о Косову може бити веома добра вест за Србију. Рајић, из Центра за друштвену стабилност, додаје и да без САД нема компромисног решења за Косово, преноси Косово онлајн.

“Ово решење данас је макар за милиметар померило ближе остварење српских националних интереса, него што је било јуче”, казао је Рајић за Танјуг.

Према његовим речима, одлука америчког председника показује да су се САД дефинитивно укључиле у дијалог Београда и Приштине и да је питање Косова сада на дневном реду и Беле куће и Стејт департмента, то јест да се налази на високом месту спољне политике САД.

“Оно што смо слушали претходних месеци од бројних аналитичара из земље и света да је Косово небитно за САД показало се нетачно. Очигледно је сада Косово постало једна од ‘топ пет’ тема америчке спољне политике”, објаснио је Рајић.

Он подсећа да САД имају само два специјална изасланика у Европи један у Украјини, Курт Вокер, који је поднео оставку због скандала око разговора Трампа са украјинским колегом, а сада је други везан за Косово, те додао да је познато свима који се баве геополитиком колико је Украјина важна за САД.

Тренутно су, каже, у жижи интересовања САД, када је реч о европском континенту, Украјина и Србија, односно Косово. Рајић каже да именовање амбасадора Гренела говори да се лично Трамп одлучио да се укључи у цео процес, јер је амбасадор у Берлину директни његов кандидат. “То је његов пријатељ и политички кадар”, подвукао је он.

Рајић је указао да је интересантно да је амерички амбасадор у Берлину био често на мети одређених лево либералних медија, истих оних који су се борили против српских интереса на Косову, који су, на пример, директно искључивали било какву могућност компромисног решења које би се одсликавало у подели покрајине.

“С обзиром да нема проблем да се супростави свима онима који су се борили против компромисног решења на КиМ, можемо очекивати да ће његов став бити лишен предрасуда и предубеђења када су Срби у питању”, истиче Рајић.

Упитан да ли именовање специјалног изасланика за преговоре значи и измештање потраге решења из Брисела у Вашингтон, он каже да на Косову, када је реч о геополитици постоје три фактора, а то су српски, албански и амерички.

“Ако САД нешто одлуче када је реч о КиМ, став ЕУ, и Немачке као највеће европске силе, уколико је супростављен америчком, постаје битан колико и став било којег појединца. Немачка не може да заустави Америку ако она жели да нешто спроведе на КиМ. Америка је једина која има инструменте притиска на Албанце, и једина коју Албанци уопште слушају. Сигурно ће се САД сада директније укључити у преговоре, а да ли ће и формално преузети преговоре није битно”, навео је он.

Према његовим речима, дефинитивно је да су се Американци, који су у дијалогу седели у другој соби, сада изашли у прву и да ће учествовати у преговорима, што је, сматра, добро, јер даје перспективу за постизање компромисног решења.

“Без њиховог притиска на Албанце никакав компромис није могуће постићи”, нагласио је Рајић додајући да, међутим, треба бити умерени оптимиста.

 

Извор Косово онлајн/Б92, 04. октобар 2019.

РЕАКЦИЈЕ БИБЕРА И ЏУДЕ
Стручњаци за Балкан Флоријан Бибер и Тим Џуда изразили су чуђење поводом најављеног именовања Ричарда Гренела за специјалног изасланика за Србију и Косово. Флоријан Бибер са Универзитета у Грацу запитао се каква је онда улога Метјуа Палмера, недавно именованог специјалног представника државног секретара САД за Балкан.

“Ако Трамп именује Ричарда Гренела за специјалног изасланика за Србију и Косово, каква је улога Метјуа Палмера”, написао је на Твитеру Бибер. Он је додао да је то такође “забрињавајућа порука за заједничку позицију ЕУ-САД”.

Гренел као амбасадор има историју отуђења Немачке и ЕУ, указао је Бибер, наводећи као пример Гренелове позиве за подршку десници и екстремној десници.

“Није добар знак”, пише Бибер.

Британски новинар и аналитичар Тим Џуда је на Твитеру оценио да је именовање Гренела “чудно”.

“Прво САД именују за изасланика за Балкан угледног Мета Палмера који познаје регион и његове вође добро, па сада именују неког другог без икакве историје познавања Балкана или познавања, колико је нама познато, преговора Србија-Косово”, навео је Џуда. Он је оценио да то све делује потпуно неповезано.

 

Насловна фотографија: imago/Chris Emil Janßen

 

Извор Бета/Н1, 04. октобар 2019.