Ko je Ričard Grenel, novi izaslanik SAD za pregovore Beograda i Prištine?

Tramp je kasno sinoć izabrao aktuelnog američkog ambasadora u Nemačkoj Ričarda Grenela za specijalnog izaslanika. Ko je on?

Predsednik SAD Donald Tramp imenovao je Ričarda Grenela, aktuelnog američkog ambasadora u Nemačkoj, za specijalnog predsedničkog izaslanika za pregovore Beograda i Prištine, saopšteno je iz Bele kuće.

Grenela za taj položaj mora da potvrdi Senat, navodi Glas Amerike. Kako piše Vašington tajms, Grenel bi trebalo da uporedo obavlja obe funkcije. Vašington tajms dodaje da je Tramp kasno sinoć izabrao Grenela za specijalnog izaslanika. Ričad Grenel je ambasador SAD u Nemačkoj od 8. maja 2018. godine.

Skoro dve decenije bio je glavni savetnik za komunikacije zvaničnicima na federalnom, državnom, lokalnom i međunarodnom nivou, prenosi Tanjug.

 

Izvor Politika, 04. oktobar 2019.

KO JE RIČARD GRENEL?
Ričard Grenel, aktuelni američki ambasador u Nemačkoj, koga je američki predsednik Donald Tramp imenovao za specijalnog izaslanika za pregovore Beograda i Prištine, iako mlad, već dugo je u politici.

Skoro dve decenije bio je glavni savetnik za komunikacije zvaničnicima na federalnom, državnom, lokalnom i međunarodnom nivou, a ambasador u Nemačkoj je od osmog maja 2018. godine.

Grenelovo ime pojavilo se u kontekstu dijaloga još prošlog decembra kada se, kako je pisao Vašington post, u Berlinu sastao sa predsednikom privremenih prištinskih institucija Hašimom Tačijem.

List je u tom članku Grenela nazivao Trampovim „čovekom od poverenja”, a Tači je upravo njemu tada navodno obećao povlačenje odluke o tarifama na srpsku robu, prenosi Glas Amerike.

Priština nije zvanično najavila sastanak, na kojem je Grenel, prema američkim zvaničnicima, navodno pozvao na normalizaciju odnosa Beograda i Prištine i direktne pregovore.

Sastanak Tačija i Grenela dogodio se nekoliko dana pošto je Tramp uputio pisma Tačiju i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, u kojima je naveo da su Sjedinjene Države spremne da pomognu naporima „u postizanju sporazuma koji bi uvažio interese i Kosova i Srbije”.

Grenelov rad na mestu ambasadora u Nemačkoj smatra se kontroverznim, javlja Glas Amerike, prenosi Tanjug. Odmah po dolasku u Berlin našao se na udaru kritika zbog komentara da bi nemačke kompanije trebalo da prestanu da posluju sa Iranom, pošto je Tramp povukao SAD iz međunarodnog nuklearnog sporazuma iz 2015.

U intervjuu za desničarski medij Brajtbart njuz izjavio je da želi da „osnaži” evropsku desnicu posle čega su ga kritikovali političari iz nemačke vladajuće koalicije, ali i opozicije, a nemačka vlada najavila da će tražiti zvanično pojašnjenje tog stava.

U martu 2019, Grenel je nemačke planove o vojnoj potrošnji unutar NATO opisao kao nedovoljne, posle čega ga je Volfgang Kubicki, potpredsednik opozicionih „Slobodnih demokrata” optužio da se meša u politička pitanja suverene zemlje.

Kubicki je ocenio da se američki diplomata „ponaša kao visoki komesar neke okupacione sile” i da treba da zna da „nemačka tolerancija ima granice”. Grenel je diplomirao na Univerzitetu Evanđel, a magistrirao na Univerzitetu Harvard. Kako je navedeno u saopštenju Bele kuće, bio portparol SAD u Ujedinjenim nacijama sa najdužim stažom, od 2001. do 2008. godine, služeći za vreme četiri američka ambasadora.

Za vreme mandata u UN, Grenel je bio zadužen za komunikacione strategije o pitanjima kao što su borba protiv terorizma, globalne mirovne operacije i programi nuklearnog oružja Irana i Severne Koreje.

Pre angažmana u UN, bio je politički savetnik brojnih istaknutih republikanaca, uključujući Džordža Patakija i Dejva Kempa.

Grenel, koji je poznat i kao spoljnopolitički komentator i stručnjak za medije, 2009. godine je osnovao konsultantsku firmu „Kapitol Medija Partners”, međunarodnu kuću za strateško savetovanje za medije i odnose sa javnošću sa kancelarijama u Los Anđelesu, San Francisku, Njujorku i Vašingtonu.

Bio je čest komentator konzervativne TV mreže Foks njuz. Rođen je 18. septembra 1966. godine. U junu 2013. godine saopštio je da boluje od non-Hodžkinsovog limfoma i započeo terapiju, a u septembru iste godine objavio je da je u remisiji.

 

Naslovna fotografija: DPA

 

Izvor Politika, 04. oktobar 2019.