Реакције на Гренела: Вучић изненађен, Тачи и Харадинај одушевљени

Вучић је изјавио да је Гренелово именовање за Београд била изненађујућа вест будући да су САД већ именовале изасланика за Западни Балкан

Председник Александар Вучић разговараће данас телефоном са новоименованим специјалним изаслаником председника САД за преговоре Београда и Приштине Ричардом Гренелом.

Вучић је то пренео новинарима на прес-конференцији након састанка са кандидатима Српске листе за изборе на Косову, прецизирајући да ће са Гренелом разговарати око 14 сати и 30 минута.

Он је додао да је Гренелово именовање за Београд била изненађујућа вест, подсетивши да се разговори воде под окриљем ЕУ, а и да је САД већ именовала изасланика за Западни Балкан Метјуа Палмера. Указао је истовремено да је Гренел „озбиљан и одговоран Трампов човек од поверења“, пренео је Танјуг.

„Видећемо у којем смеру ће то да иде“, рекао је Вучић.

 

Извор Спутњик, 04. октобар 2019.

ТАЧИ И ХАРАДИНАЈ ОДУШЕВЉЕНИ
Именовање Ричарда Гренела за специјалног изасланика председника САД за преговоре Београда и Приштине поздравили су Хашим Тачи и Рамуш Харадинај. Тачи верује да ће Гренелово именовање довести до мировног споразума који би могао да резултира српским признањем Косова.

Тачи је на Фејсбуку објавио да је именовање Гренела још један доказ да САД стоје уз Косово на сваком важном кораку.

„Сада смо још сигурнији у процес дијалога и у прилику да постигнемо признање од Србије и чланство у Уједињеним нацијама и тако довршимо међународну консолидацију наше државе. Ово је добра вест за регион као и за све оне који су посвећени одрживом миру, развоју и бољем животу свих земаља Југоисточне Европе“, написао је Тачи на Фејсбуку.

E mirëpres emërimin e Ambasadorit Richard Grenell si i dërguar i Presidentit Trump për dialogun Kosovë-Serbi.Ky emërim…

Posted by Hashim Thaçi on Thursday, 3 October 2019

Поводом именовања Гренела огласио се и Харадинај. Он је на Фејсбуку написао:

„Радићемо заједно на безусловном дијалогу како бисмо постигли међусобно признање у постојећим границама.“

Mirëpres emërimin nga Presidenti Trump të Ambasadorit aktual të Shteteve të Bashkuara të Amerikës në Gjermani z.Richard…

Posted by Ramush Haradinaj on Friday, 4 October 2019

 

Насловна фотографија: Председништво/Танјуг/Димитрије Гол

 

Извор Спутњик, 04. октобар 2019.