У протестима широм Ирака погинула 41 особа

Протести подстакнути економским разлозима избили су првог октобра у неколико градова у земљи и престоници Багдаду

Ирачке безбедносне снаге пуцале су данас на десетине демонстраната у центру Багдада, четвртог дана протеста. У протестима је до сада погинула 41 особа широм земље, преносе новинари агенције Франс прес. Безбедносне снаге нису пуцале у ваздух, већ на демонстранте који између осталог траже одлазак “корумпираних” вођа и радна места за младе.

Протести подстакнути економским разлозима избили су првог октобра у неколико градова у земљи и престоници Багдаду. Ирачке снаге су користиле бојеву муницију, гумене метке, сузавац и водене топове да растерају демонстранте. Полиција је јуче пуцала из ватреног оружја да би растерала десетине демонстраната који су палили гуме на централном багдадском тргу упркос полицијског часа који је тада тек ступио на снагу.

Демонстранти нису поштовали полицијски час који је јуче уведен у Багдаду и још неким градовима, а полиција је употребила бојеву муницију и сузавац да би их растерала, пренео је синоћ АП. Ирачке власти су од синоћ прекинуле приступ Интернету у већем делу земље у покушају да сузбију нереде.

Протести против владе избили су због незадовољства махом младих који траже посао, боље комуналне услуге као што су снабдевање водом и струјом, као и борбу против ендемске корупције у нафтом богатој земљи. Немири представљају најозбиљнији изазов за премијера Адела Абдула Махдија који је преузео дужност пре годину дана, навео је АП.

ПРЕМИЈЕР ИРАКА ПОЗИВА НА СМИРИВАЊЕ СИТУАЦИЈЕ
Ирачки премијер Адел Абдул-Махди затражио је од законодаваца да га подрже у преобликовању владе и позвао на смиривање ситуације након три дана смртоносних грађанских немира који су погодили ту земљу.

Махди је рекао да не постоји “магично решење” за ирачке хроничне проблеме управљања, али је обећао да ће покушати да донесе закон који сиромашним породицама даје основни доходак, јавља Ројтерс. Своје примедбе изнео је у телевизијском говору док су демонстранти захтевали пад владе. Премијер је рекао да су позиви демонстраната на окончање корупције били “исправни”, али и да влади треба помоћи како би извршила своје дужности.

 

Насловна фотографија: REUTERS/THAIER AL-SUDAN

 

Извор Бета/АФП/Индекс/Танјуг/Б92, 04. октобар 2019.