Хиљаде људи на скупу за независност Шкотске

„Какав дан! 250.000 људи марширало је с нама за независност у Единбургу”, твитовала је посланица шкотске националне странке Џоана Чери

Хиљаде људи учествовале су данас у маршу за шкотску независност у Единбургу, а посланица шкотске националне странке рекла је да их се окупило 250.000.

„Какав дан! 250.000 људи марширало је с нама за независност у Единбургу”, твитовала је посланица шкотске националне странке (СНП) Џоана Чери с догађаја на којем су многи носили шкотску заставу.

„Нисам могла бити физички с вама, али ћу бити духом. Без сумње се ближимо независности”, одговорила је твитом шкотска премијерка и лидер СНП-а Никола Старџон која се противи брегзиту, преноси Танјуг.

Старџон планира да одржи референдум о независности Шкотске у року од две године од изласка Велике Британије из ЕУ. Оптужила је британског премијера Бориса Џонсона за покушај повлачења Британије из блока без споразума о изласку.

„Шкотска темељна позиција је јасна. Џонсонови предлози извешће нас из ЕУ, јединственог тржишта и царинске уније против наше воље”, рекла је она.

На првом референдуму о шкотској независности 2014. године 55 посто гласача подржало је останак у Уједињеном Краљевству.

 

Насловна фотографија: EPA

 

Извор Политика, 05. октобар 2019.