Избори на КиМ: Српској листи 98 одсто, Курти испред Мустафе и Весељија

Води Самоопредељење (Курти) са 26,03 одсто, други је ДСК (Мустафа) са 25,35 одсто, а трећи ДПК (Весељи). Српска листа освојила свих 10 мандата

Српска листа освојила је 10 од 10 посланичких места, колико је Србима загарантовано у косовском парламенту. На основу 70,16 одсто обрађених гласова, након ванредних избора на КиМ, води покрет Самоопредељење са 26,03 одсто. Други је Демократски савез Косова са 25,35 одсто, а трећа Демократска партија Косова са 21,54 одсто. Излазност на ванредним изборима 44,19 одсто.

22.40 – Нови подаци ЦИК-а, на основу 70,16 одсто обрађеног материјала: Води Самоопредељење (Курти) са 26,03 одсто, други је ДСК (Мустафа) са 25,35 одсто, а трећи ДПК (Весељи) са 21,65 одсто гласова. Коалиција Рамуша Хамуша Храдинаја има 11,74 одсто, а Фатмира Љимаја 5,16.

22.15 – Чланови Српске листе, присталице и грађани окупљају се у центру Косовске Митровице како би прославили победу. У центру Грачанице присталице Листе победу прославиле уз ватромет.

22.00 – Председник Српске листе Горан Ракић прогласио је победу међу српским странкама. Листи припада свих 10 мандата, колико је Србима загарантовано у косовском парламенту.

21.40 – Најубедљивија победа Српске листе у историји, рекао је председник Александар Вучић на конференцији за медије у Палати „Србија“.

21.30 – Резултати ванредних парламентарних избора на основу 40 одсто обрађених гласова: води ДСК Исе Мустафе са 25,28 одсто, следи Самоопредељење са 24,03 одсто и ДПК Кадрија Весељија са 22,82 одсто. Коалиција Рамуша Харадинаја освојила је 12,66 одсто.

21.00 – Први прелиминарни резултати ЦИК-а (14 одсто обрађених гласова): Демократски савез Косова (Иса Мустафа) 22,11 одсто, Демократска партија Косова (Кадри Весељи) 20,79 одсто, Самоопредељење (Аљбин Курти) 17,79 одсто гласова.

20.50 – Кадри Весељи, Аљбин Курти и ДСК прогласили победу. Чекају се први прелиминарни резултати ЦИК-а.

20.20 – Председник Александар Вучић обратиће се у 21.30 поводом избора на Косову и Метохији. Директан пренос на Првом програму РТС-а.

19.50 – Нови подаци ЦИК-а: Излазност 44,19 одсто, највише у Обилићу и Зубином Потоку.

19.30 – Излазност на ванредним парламентарним изборима је 43,5 одсто, показују први подаци Централне изборне комисије.

19.10 – Прва излазна анкета, коју је организовао Клан Косова, показује да ће покрет Самоопредељење (Aљбин Курти) и Демократски савез Косова (Иса Мустафа) добити oко 30 одсто гласова, Демократска партија Косова (Kaдри Весељи) 22 одсто, а коалиција Алијансе за будућност Косова и Социјалдемократске партије (Рамуш Харадинај, Агим Чеку) 10 одсто.

19.00 – Затворена биралишта на КиМ. Почело пребројавање гласова.

Десет посланичких места у косовском парламенту, колико је укупно загарантовано Србима, освојили су посланици Српске листе након ванредних парламентарних избора.

Председник Српске листе Горан Ракић прогласио је победу међу српским странкама и додао да је листа освојила 98 одсто гласова у српским срединама.

„У Северној Митровици Српска листа је освојила 98,07 одсто гласова, СЛС 0,47 одсто гласова, Покрет косовских Срба 0,76 одсто гласова и Слобода 0,7 одсто гласова. Ово је показатељ коме Срби верују. Срби верују нашој држави, држави Србији и нашем председнику Александру Вучићу“, нагласио је Ракић.

Захвалио је грађанима који су изашли на гласање, истакавши да су тиме показали одговорност за ситуацију у којој се налази српски народ на Косову.

„Такође, желим да кажем да је ово пораз Европске уније, јер када ЕУ позива земље ЕУ на јединство, онда је то демократија. Када Александар Вучић и држава Србија позивају српски народ на јединство, онда то није демократија“, рекао је Ракић и позвао ЕУ да разјасни свој став по том питању.

У центру Косовске Митровице окупљају се грађани и присталице Српске листе који, уз трубаче, славе победу. У центру Грачанице присталице Листе победу прославиле уз ватромет.

ВОДИ САМООПРЕДЕЉЕЊЕ АЉБИНА КУРТИЈА
Подаци косовске централне изборне комисије, на основу 70,16 одсто обрађених гласова, показују да води покрет Самоопредељење Аљбина Куртија са 26,03 одсто.

Други је Демократски савез Косова Иса Мустафа са 25,35 одсто, а трећа Демократска партија Косова Кадрија Весељија са 21,54 одсто.

Коалиција Алијансе са будућност Косова и Социјалдемократске партије, Рамуша Харадинаја и Агима Чекуа, има 11,74 одсто.

Лидер Алијансе и бивши премијер Рамуш Харадинај индиректно је признао пораз.

Коалиција Фатмира Љимаја освојила је 5,16 одсто гласова.

ИЗЛАЗНОСТ 44,19 ОДСТО
Право гласа на ванредним парламентарним изборима имало је 1.900.000 бирача, у српским срединама око 120.000.

Централна изборна комисија објавила је на конференцији за медије да је излазност на изборима била 44,19 одсто или 811.683 бирача. То је нешто више у односу на раније изборе – на изборима 2017. године излазност је била 41, а три године раније 42,5 одсто. Највећа излазност забележена је у српским срединама – Зубином Потоку, Штрпцу, Новом Брду, Грачаници, Северној Косовској Митровици.

БЕЗ ВЕЋИХ НЕПРАВИЛНОСТИ
Изборни дан у српским срединама протекао је релативно мирно, није било већих неправилности. У северној Косовској Митровици тужилаштво је одредило задржавање двема особама, члановима бирачког одбора, због омогућавања гласања са неважећим документом.

У албанским срединама било је проблема. Косовско тужилаштво саопштило је да је до сада приведено 20 особа због различитих кривичних дела.

НИЈЕДАН САЗИВ ДО САДА НИЈЕ ИЗДРЖАО ПУН МАНДАТ
На изборима је учествовало укупно 20 странака, четири коалиције и један независни кандидат.

Данашњи избори су седми по реду након сукоба на Косову и Метохији 1999. године. Ниједан сазив скупштине и владе од тада до сада није имао пун мандат.

Изборе је надгледало више од 30.000 посматрача, а Европска унија имала је сопствену посматрачку мисију.

 

Извор Косово онлајн/РТС, 06. октобар 2019.

ВУЧИЋ: ЈЕДНА ОД НАЈДРАЖИХ ПОБЕДА
Председник Александар Вучић рекао је на конференцији за медије да је Српска листа остварила најубедљивију победу у историји на изборима на Косову и Метохији. Очекујем укидање такси од 100 одсто на српску робу и наставак дијалога, рекао је председник.

Александар Вучић је, на конференцији у Палати Србија, рекао да је Српска листа у свим српским срединама на ванредним изборима на КиМ освојила више од 98 одсто гласова.

„Имао сам и учествовао сам у много различитих победа на разним изборима и кад су говорили да немамо шансе. Ово ми је једна од најдражих победа остварена у најтежим условима, када су и многи представници међународних организација и земаља дали све од себе да сруше монопол Српске листе и утицај Београда“, истакао је председник.

Срби су, каже, изашли на изборе више него икада раније јер су желели да покажу љубав према својој отаџбини Србији. Додао је да је „ово најубедљивија победа Српске листе у историји на Косову и Метохији“.

„Ово је јасан сигнал да су Срби јаки, чврсти, јединствени и да ће чувати своје име и своје српско презиме“, рекао је Вучић у обраћању након ванредних парламентарних избора на Косову и Метохији.

Српски народ, према његовим речима, показао је и да му је важно да коначно неко брине о њима, издваја новац и бори се за њих. Одговарајући на питања новинара, рекао је да је сасвим сигурно да и Срби и Албанци имају много тога због чега би требало да разговарају.

„Гарантујем да српску државу и српски народ нико неће тако једноставно срушити и победити као што су неки планирали“, указао је председник, изразивши уверење да ће ко год дође на власт у Приштини таксу сигурно укинути.

„Можете да хапсите људе што вам се не свиђа што имају српске личне карте, или шта мисле о Рачку, али не можете да им уништите љубав према Србији“, поручио је Вучић.

Рекао је да је ово као закључак велика обавеза и да ће држава Србија морати да ради много више, бори се и брине се о њима још више. Убедљива победа Српске листе у српским срединама значи да ће Листа имати 10 од 10 посланичких места, колико је Србима загарантовано у косовском парламенту.

„ОЧЕКУЈЕМ ПОБЕДУ КУРТИЈА, РАЗГОВАРАЋЕМО С ЊИМ“
Председник је рекао да не искључује могућност да Самоопредељење Аљбина Куртија, уз гласове из иностранства, освоји највише гласова.

„За сада води ДСК Османија и Мустафе, Самоопредељење је другопласирано, али очекујем да они из иностранства добију пуно гласова, тако да не бих искључио могућност да заврше на првом месту. То би била велика радост за неке од српских политичара који су подржавали ту партију која у свом програму има стварање велике Албаније. За мене није“, рекао је Вучић на конференцији за новинаре.

Он је тако одговорио на питање новинара како види резултате албанских партија, будући да од тога зависи наставак дијалога. Вучић је истакао да је за њега важно да може да разговара са легитимним представником Албанаца.

„Бићемо спремни да разговарамо са легитимним представницима Албанца, ма ко то да је, нисмо ми ти који ћемо да их бирамо, нисам ја пуштао Аљбина Куртија из затвора него ДОС, нисам ја сарађивао са њим него неки други, али наше је да разговарамо са њима и то ће бити веома тешки разговори. Нема ту велике филозофије, не очекујте да ће бити лако за нас, али неће бити једноставно ни за њих, али у томе и јесте смисао преговора – да разговарате и да покушате да нађете компромисно решење“, истакао је Вучић.

 

Насловна фотографија: Танјуг

 

Извор Танјуг/РТС, 06. октобар 2019.