Дојче веле: Долази време реалне политике на Косову

Ако се будућа влада буде састојала од коалиције Самоопредељења и ЛДК, преговори са Београдом биће посебно тешки

Две сасвим супротне опозиционе странке на Косову морају са мртве тачке да покрену тежак дијалог са Србијом. Споразум је неопходан, оцењује уредница ДВ редакције на албанском Вилма Фиљај-Балвора.

На парламентарним изборима на Косову постоје два велика губитника: Демократска партија Косова (ПДК) председника Хашима Тачија и Алијанса за будућност Косова (ААК) премијера Рамуша Харадинаја, који је и даље на власти. Обојица су бивши команданти УЧК. Од краја рата наизменично су били на власти, али нису нашли убедљиво решење за озбиљне проблеме земље и нису направили велики скок у нормализацији односа са Србијом која и даље не признаје независност своје бивше покрајине. Разочарани бирачи сада желе заокрет: опозиционе странке Самоопредељење и Демократска лига Косова (ЛДК) добиле су по више од 25 одсто гласова.

Врло тесна победа левог покрета Самоопредељење (Ветевендосје) над конзервативно-либералном странком ЛДК показује колико је косовско друштво подељено у погледу преговора са Србијом. Док се ЛДК традиционално залаже за пацифистичко-дипломатски курс свог преминулог лидера Ибрахима Ругове, Самоопредељење под Аљбином Куртијем одувек је било против компромиса.

АЉБИН КУРТИ – ОД ПОБУЊЕНИКА ДО РЕАЛИСТЕ
Ако се будућа влада буде састојала од коалиције Самоопредељења и ЛДК, преговори са Београдом биће посебно тешки. Штавише, упитно је да ли би Београд уопште сео за преговарачки сто са Аљбином Куртијем.

Курти, једна од водећих фигура студентског покрета против српске политике на Косову деведесетих, у марту 2000. у Србији је осуђен на 15 година затвора због чланства у терористичкој групи. Ослобођен је тек након смене власти у Београду 2001. и после међународног притиска. Радикалним тезама – против међународног присуства на Косову, за политику самоопредељења, против било каквог компромиса у дијалогу са Србијом, па чак и уједињењем албанских територија – његова странка привлачила је све више разочараних бирача. Такође је привлачила пажњу медија у земљи и иностранству, и због жестоких и понекад насилних протеста против политике владе у Приштини, корупције и опште лоше ситуације на Косову.

Аљбин Курти (44) сматра се неподмитљивим политичким побуњеником. Истовремено, успео је да се у иностранству представи као интелектуалац, харизматичан и искусан политичар. То што „спајање албанских територија“, о којем је некада говорио, сада за њега више није на дневном реду – па чак ни у предизборној кампањи – говори о његовом новом реализму.

ПРЕВЛАДАВАЊЕ РАЗЛИКА
Аљбин Курти суочен је са херкуловским задатком: не сме да разочара своје бираче, али истовремено су неопходни тешки компромиси са београдским лидерима, уз међународно посредовање. Ту би нарочито могла да му помогне коалиција са ЛДК. Та умерена странка прилагодила се духу времена и послала у изборну трку Вјосу Османи. Самоуверену и искрену, 38-годишњу адвокаткињу бирачи су одлично прихватили – и она би могла да игра важну улогу у дијалогу са Београдом. Поред тога, и ЛДК и Самоопредељење одбацили су идеју о промени граница – што је вероватно допринело изборном успеху две опозиционе странке.

Двоје младих политичара, Курти и Османијева, имају потенцијал да се једном другом приближе како би косовско друштво припремили за неопходне компромисе. На Косову је куцнуо час реалне политике: споразум не само са Србијом, већ и унутар Косова од суштинске је важности за сигурну и мирну будућност земље, имајући у виду и приближавање Европској унији.

 

Аутор Вилма Фиљај-Балвора

 

Насловна фотографија: Снимак екрана/Јутјуб

 

Извор Дојче веле, 07. октобар 2019.