Masovni porodični protesti u Parizu protiv zakona koji omogućava lezbijkama da zatrudne

Pojedini učesnici nosili su transparente na kojima je pisalo „Gde je moj otac”, a među učesnicima su bili predstavnici katoličkih grupa i desničari

Više od 40.000 građana učestvovalo je juče na protestima u Parizu, organizovanim protiv nacrta zakona koji odobrava lezbijkama i samim ženama da zatrudne uz medicinsku pomoć.

Zakon o bioetičnosti, usvojen je prošlog meseca u donjem domu parlamenta, predviđa ukidanje trenutnog ograničenja in vitro oplodnje (IVF) na heteroseksualne parove, prenosi Rojters.

Među učesnicima protesta bili su i protivnici zakona koji je hteo da uvede prethodnik sadašnjeg predsednika Emanuela Makrona, Fransoa Oland, a koji je predviđao istopolne brakove, prenosi Tanjug.

Pojedini učesnici nosili su transparente na kojima je pisalo „Gde je moj otac”, a među učesnicima su bili predstavnici katoličkih grupa i desničari, prenosi Gardijan. Demonstranti su uzvikivali „Pravda, jednakost, očinstvo” i „Svakome treba otac”.

Među učenicima su bili penzioneri i parovi s malom decom, a primećeno je i prisustvo pristalica desničarske stranke Marin Le Pen, kao i stranke Republikanci. „Protest je upozorenje vladi”, rekao je jedan od učesnika protesta. Pre nego što stupi na snagu, zakon bi trebalo da bude usvojen i u Senatu.

Prema zakonu koji je trenutno na snazi u Francuskoj, samo heteroseksualni parovi koji su u braku ili žive zajedno više od dve godine, imaju pravo da uz medicinsku pomoć da začnu dete. Prema istraživanju sprovedenom prošlog meseca, više od 65 odsto Francuza podržava izmene zakona o bioetičnosti.

 

Naslovna fotografija: LUCAS BARIOULET/AFP via Getty

 

Izvor Politika, 06. oktobar 2019.