Протести у Украјини против Зеленског због „капитулације“ пред Русијом

Преко 15.000 демонстраната затражило је од шефа држае Владимира Зеленског да одбаци „формулу Штајнмајера“

Више хиљада украјинских националиста и неофашиста протестовало је на кијевском Мајдану (тргу) Независности против пристајања власти да Донбасу да широку аутономију.

Протест је организовао „Покрет отпора капитулацији“, а учесници – њих преко 15.000 (полиција је објавила да их је било „око 10.000“) – затражили су од шефа државе, Владимира Зеленског, да одбаци „формулу Штајнмајера“ која ту аутономију Донбасу гарантује од момента одржавања избора „по украјинским законима“.

Први говорник на протесту – бивши посланик Борислав Береза – рекао је:

„Окупили смо се зато што је наша земља у опасности. Ова власт је може довести до капитулације“.

Наредни говорници су упозоравали да „формула Штајнмајера“ води Украјини ка федерализацији, што ће за њу бити равно распаду и капитулацији. Наравно: пред Донбасом и Русијом.

Међу учесницима протеста били су и припадници Десног сектора, главне организације украјинских екстремних националиста-русофоба, и политичари из партије бившег председника Украјине Петра Порошенка Европска солидарност и Глас.

Зеленском је са протеста поручено да „Украјинци неће пристати не само на капитулацију и посебни статус Донбаса него ни на мирење са Русијом под њеним условима“. Од шефа државе је застражрено да дође у парламент и „разјасни своју позицију поводом Донбаса“. Уз отворену претњу:

„Ако издаш Украјину – бићеш збачен. Украјина је изнад свих и изнад свега!“

„Покрет отпора капитулацији“ је на крају протеста објавио: „Спремни смо за акцију. Спремајте се, јесен ће бити врућа“.

По завршетку протеста, који је проглашен „упозорењем државном врху“, његови учесници су у колони отишли до резиденције Зеленског.

Пред њом су Зеленском довикивали: „Одбиј, Зеленко!“, „Кијев је против капитулације“, „Не дамо националне интересе!“, „Слуго излази – народ је стигао!“ (алузија на то што се партија Зеленског зове Слуга народа).

 

Насловна фотографија: lastiv.com

 

Извор Факти, 06. октобар 2019.