Кина Србију види као кључног партнера у развоју иновација

“Дигитализацију видимо као пут за стварање богатијег и просперитетнијег друштва за све нас”, поручила је премијерка Брнабић

Премијерка Ана Брнабић рекла је, на отварању четврте конференције Кине и 17 земаља централне и источне Европе о сарадњи у области иновација, да учешће министра за науку и технологију Кине шаље снажну поруку да та земља види Србију као кључног партнера у развоју иновација. Потписана Београдска декларација о иновацијама.

Ана Брнабић је истакла да “Србија жели да подржи ширу сарадњу у региону и целој ЦИЕ када је реч о развоју вештачке интелигенције, роботике и дигитализације”.

“Дигитализацију видимо као пут за стварање богатијег и просперитетнијег друштва за све нас”, поручила је премијерка.

Брнабићева је подсетила на кинеску мудрост – када дува јак ветар неко гради зид, а неко ветрењчу, и изразила очекивање да ће ветар глобалних технолошких промена бити усмерен у ветрењаче.

Она је учесницима конференције пожелела добродошлицу у име Владе Србије и пренела добродошлицу и од председника Србије Александра Вучића, који је био спречен да присуствује отварању конференције због посете председника Турске Реџепа Тајипа Ердогана. Брнабићева је истакла да је председник Вучић дао велику подршку одржавању те конференције у Београду, чији је Србија домаћин.

Истакла је да Влада Србије гледа као да искористи огромну шансу четврте индустријске револуције за развој економије и друштва и надокнадили пропуштено време и сустигли развијене земље. Премијерка је рекла да је Србија од 1. јануара ове године најконкурентнија земља у Европи када је реч о условима за инвестиције у области истраживања и развоја.

Навела је да су за нашу земљу веома важне теме као што су иновације, истраживања и развој и образовање, нове технологије, дигитализација, вештачка интелигенција, роботика… Како је рекла, Србија има историјску привилегију, пошто нама припадају два горостаса научне мисли – Никола Тесла и Михајло Пупин, али и Милутин Миланковић и Милева Ајнштајн.

“Свако ко користи мобилни и интернет тим гестом одаје почаст њима”, рекла је она и додала да су ти проналасци смањили раздаљину и побољшали комуникацију међу људима.

ПОПОВИЋ: “ПОЈАС И ПУТ” СРБИЈИ ДОНОСИ РАЗВОЈ
Србија снажно подржава иницијативу “Појас и пут”, верујући да јој доноси развој и просперитет, као и прилику да у највећој могућој мери искаже своје потенцијале у инжењерском знању, изјавио је министар задужен за иновације и технолошки развој Ненад Поповић на отварању четврте конференције.

На министарском састанку усвојена је Београдска декларација о иновацијама, а министар Поповић оценио је да је тај документ важан како би све земље потписнице имале заједнички приступ иновацијама које треба да покрену и преокрену економију Европе и света.

“Заједничка визија развоја и иновационе будућности Кине и централне и источне Европе, као једну од кључних тачака, данас имају управо Србију и Београд. Постоји српска народна мудрост, која каже: држи се новог пута и старог пријатеља. То је најкраће и најтачније објашњење значаја кинеске иницијативе ‘Појас и пут’ за Србију – нови пут свиле, уз ослонац на наше старе пријатеље из Кине”, рекао је Поповић.

Министар је казао да је “једна Кина, а да је Србија једна и јединствена на целокупној својој територији” и да је то политика двеју земаља, која се стално потврђује у сусретима два председника, Александра Вучића и Си Ђинпинга.

Како је истакао, захваљујући двојици лидера, Србија и Кина су изградиле челично пријатељство из којег се, како каже, рађају нове перспективе развоја билатералних односа заснованих на отворености и узајамном поштовању.

Поповић је подсетио да је Србија једна од 28 земаља оснивача иницијативе “Појас и пут” и нагласио да је посвећена својој улози у овој иницијативи, верујући да она служи просперитету свих земаља учесница и да доприноси новом, бољем, мултиполарном свету.

ИНОВАЦИЈА ПОДИЖУ ИНДУСТРИЈУ
“Иновацијама је место, поред научних институција, и у привреди и индустрији. Иновације подижу нашу индустрију, јачају нашу земљу и доприносе подизању квалитета живота грађана у свим земљама учесницама иницијативе ‘Појас и пут'”, рекао је Поповић.

Додао је да се зато, паралелно са министарском конференцијом, одржава и привредни форум на којем учествује више од 300 представника индустрије, технолошких компанија, стартапова, инвестиционих фондова, универзитета и научно-технолошких паркова из Кине и Европе.

Поповић је казао да је Србија земља великих иноватора чији патенти и данас представљају основу за примену највећег броја “паметних” уређаја.

“Зато Србија снажно подржава иницијативу ‘Појас и пут’, верујући да она нашој земљи доноси развој и просперитет, као и прилику да у највећој могућој мери искаже своје потенцијале у инжењерском знању”, поручио је Поповић.

КИНА ПОДСТИЧЕ ТЕХНОЛОШКЕ ИНОВАЦИЈЕ
Влада Кине подстиче истраживања и технолошке иновације, као и убрзање изградње државе иновативног типа и научно-технолошке државе, рекао је Ванг Џиганг, министар за науку и технологију Кине.

“Кроз механизам сарадње са 17 држава централне и источне Европе створиће се боља заједница иновативне сарадње. Наша жеља је да се појача сарадња између влада, универзитета, научно-истраживачких институција и предузећа из 17 европских земаља и Кине”, каже кинески министар.

ВАЖНО ПАРТНЕРСТВО СА КИНОМ
Ана Брнабић је рекла да је партнерство са Кином у свим аспектима изузетно важно.

“Србија је земља која је по најновијем извештају о стартап еко-системима једна од топ пет земаља у свету по таленту, једна од најбољих пет земаља на свету по ‘блок чејн’ технологији, и једна од десет најбољих у свету гејминг индустрији”, указала је премијерка. Истакла је да је Србији указана велика част што је Београд место где се одржава четврта конвенција.

 

Насловна фотографија: srbija.gov.rs

 

Извор Танјуг/РТС, 08. октобар 2019.