Kurti: U vladi mora biti jedan srpski ministar, ali ne iz Srpske liste

„Naš ustav kaže da mora da bude bar jedan ministar iz srpske zajednice u našoj vladi, ali ne kaže da mora da bude iz Srpske liste”, rekao je on

Lider pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti izjavio je da u kosovskoj vladi mora biti bar jedan ministar iz srpske zajednice, ali da on ne mora da bude iz Srpske liste, prenosi Tanjug.

„Naš ustav kaže da mora da bude bar jedan ministar iz srpske zajednice u našoj vladi, ali ne kaže da mora da bude iz Srpske liste. Znači mi ćemo da fokusiramo naše prioritete prema manjinama kao zajednicama, a ne kao strankama”, rekao je Kurti.

Kada se radi o dijalogu sa Beogradom, Kurti je rekao da bi odmah nakon formiranja vlade trebalo započeti razgovore sa Briselom, odnosno sa novim visokim predstavnikom za spoljnu politiku i bezbednost.„Znači treba nam dijalog o dijalogu. Treba da dijalog pripremimo dobro, jer ne možemo da imamo opet neuspeh u ovom dijalogu, jer će koštati puno. Takođe razmatraćemo ta 33 dogovora koja smo imali od 2011-2017. godine, šta je ispunjeno i šta nije i kakvi su uticaji na život ljudi na Kosovu i jednom ćemo i početi dijalog sa Srbijom koji mora da ima dobre solidne principe”, rekao je Kurti.

Prema njegovim rečima, taksa od 100 odsto nije politika njegove partije, već da se on zalaže za pun reciprocitet u svim oblastima. Kako je rekao, procedura izbora nove vlade oduzeće dosta vremena, jer proglašavanje rezultata zvaničnim nije moguće dok se ne prebroje svi glasovi koji su poslati poštom ili se radi o uslovnim glasovima.

 

Naslovna fotografija: Snimak ekrana/Jutjub

 

Izvor Politika, 07. oktobar 2019.