Трамп запретио да ће “тотално уништити и збрисати” турску економију

Трамп је запретио да ће потпуно уништити турску економију ако Анкара предузме било какву акцију коју би сматрао преласком дозвољених граница

Амерички војници почели су да се повлаче из делова Сирије дуж границе са Турском. То је отворило пут турском нападу на курдске снаге које су дуго биле у савезу са Вашингтоном, у борби против џихадиста. Доналд Трамп је запретио да ће потпуно уништити турску економију ако Анкара предузме било какву акцију коју би сматрао преласком дозвољених граница.

Доналд Трамп је на Твитеру написао да Турска, заједно са Европом, мора да води рачуна о заробљеним борцима Исламске државе и њиховим породицама.

“Као што сам и раније говорио, поновићу и сада, ако Турска учини нешто што ја, у својој огромној и неупоредивој мудрости, сматрам да је прешло границу дозвољеног, тотално ћу уништити и збрисати турску економију (то сам већ радио)”, написао је Трамп.

Амерички председник је додао да су САД су “учиниле много више него што је ико очекивао, укључујући и стопостотно заробљавање Калифата”.

“Сада је време да други у региону, неки који имају велико богатство, заштите сопствену територију”, навео је Трамп.

 

Извор РТС, 07. октобар 2019.

ТРАМП УПОЗОРАВА ЕРДОГАНА, СПОМИЊЕ “ВЕЛИКУ НЕВОЉУ”
Амерички председник Доналд Трамп изјавио је да је упозорио турског председника да може да буде у “великој невољи”. Трамп изјавио је упозорио Реџепа Тајипа Ердогана да ће бити у “великој невољи” ако буде повређен неки амерички војник у деловима Сирије на које Турска планира напад.

“Ако буде повређен и један од наших људи, биће велике невоље”, рекао је Трамп Ердогану, с којим је телефоном разговарао у недељу, преноси Ројтерс. Како је рекао, он је турску страну упозорио да ће уколико учине било шта што америчка страна не сматра хуманим, могли да “доживе изузетно десетковање економије”.

 

Насловна фотографија: AP Photo/Pablo Martinez Monsivais

 

Извор Танјуг/Б92, 08. октобар 2019.