Бела кућа одбила сарадњу са конгресном истрагом о опозиву Трампа

Трампови адвокати су јуче послали дугачко писмо руководиоцима Конгреса и навели да Бела кућа одбија да учествује у истрази

Бела кућа објавила је да ће прекинути сваку сарадњу, како је наведено, с “нелегитимном” конгресном истрагом о импичменту председника Доналда Трампа, чиме је заоштрен сукоб Трампа и Представничког дома који контролишу демократе.

Трампови адвокати су јуче послали дугачко писмо руководиоцима Конгреса и навели да Бела кућа одбија да учествује у истрази која је добила подстрек прошлонедељном пријавом узбуњивача да је Трамп од Украјине тражио политичке услуге.

“Будући да ваша истрага нема никакву уставну основу, ни не претвара се да је фер, и нема ни најосновније заштите правног процеса, не може се очекивати да извршна власт у њој учествује”, навео је адвокат Беле куће Пет Ћиполоне.

То значи да влада неће дозволити својим функционерима да сведоче пред Конгресом или предају документа, рекао је један виши званичник. Бела кућа тврди да Представнички дом није гласао о почетку истраге о импичменту Трампа као и да су председнику САД нарушена права.

Председавајући обавештајног одбора Представничког дома Адам Шиф је твитовао да Трампово одбијање да сарађује представља став да је “председник изнад закона”.

 

Насловна фотографија: Julie Bykowicz/Associated Press

 

Извор Бета/Н1, 09. октобар 2019.