Гренел и Палмер данас у Приштини, сутра у Београду

Амбасадор САД у Приштини Филип Коснет је објавио на Твитеру да ће Гренел на КиМ доћи заједно са изаслаником за Западни Балкан Метјуом Палмером

Специјални изасланик америчког председника за дијалог Београда и Приштине Ричард Гренел почиње своју мисију само шест дана од именовања. Амбасадор САД у Приштини Филип Коснет објавио је на Твитеру да Гренел и Метју Палмер заједно долазе на КиМ.

Позивајући се на кабинет косовског председника, медији су објавили да ће Ричард Гренел данас на КиМ разговарати са Хашимом Тачијем, а Танјугу је из два дипломатска извора потврђено да ће амерички изасланик сутра разговарати са председником Србије Александром Вучићем.

Амерички амбасадор у Приштини Филип Коснет је објавио на Твитеру да ће Гренел на КиМ доћи заједно са изаслаником за Западни Балкан Метјуом Палмером.

Председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун подсећа да је Ричарду Гренелу мисију поверио директно амерички председник Доналд Трамп, што говори о његовој тежини. Дрецун указује да Гренел мисију почиње у новом политичком амбијенту на Косову и Метохији.

“Хашим Тачи је остао као председник, његов мандат траје, али је његова странка поражена и иде у опозицију”, истиче Дрецун.

Иако ће нове странке формирати власт, за сада нема назнака да ће укинути таксе – услов који је Београд поставио за наставак дијалога са Приштином.

“Имамо човека који хоће да буде премијер, али поставља додатне препреке за наставак разговора, уместо да уклони кључну препреку, због које је читав разговор у застоју”, подсетио је Дрецун.

Очекује да ће Гренел покушати да унапреди процес и створи услове за наставак дијалога који се одвија под окриљем ЕУ, али и да ће динамику диктирати САД.

 

Насловна фотографија: Твитер

 

Извор РТС, 09. октобар 2019.