Гренел са Тачијем у Приштини, сутра са Вучићем у Београду

Шест дана од именовања за специјалног изасланика, Ричард Гренел је у Приштини разговарао са Хашимом Тачијем. Сутра стиже у Београд

Специјални изасланик америчког председника за Косово Ричард Гренел састао се у Приштини са косовским председником Хашимом Тачијем. Гренел ће се сутра у 14 часова састати и са председником Србије Александром Вучићем.

Шест дана од именовања за специјалног изасланика, Ричард Гренел је у Приштини разговарао са Хашимом Тачијем. Тачи је захвалио Гренелу на подршци коју су Сједињене Државе пружале Приштини у свим периодима. “Од 2008. године није било усмерено оволико пажње САД према Косову”, рекао је Тачи и додао да то “повећава поверљивост и веру у тражењу мировног споразума са Србијом”.

На састанку је речено да ће мировни споразум између Приштине и Београда допринети развоју региона. Гренел је рекао да се нада да ће се делегације Београда и Приштине убрзо састати и да ће пронаћи решење. Састанку није присуствовао специјални изасланик Стејт департмента за западни Балкан Метју Палмер, чије је присуство раније најавио амбасадор САД на Косову Филип Коснет, наводи РТК 2.

Гренел ће се састати и са свим лидерима странака на Косову. Амерички дипломата ће се сутра у 14 часова на Андрићевом венцу састати са председником Александром Вучићем. Председник скупштинског одбора за КиМ Милован Дрецун рекао је за РТС да очекује да ће Гренел покушати да створи услове за наставак дијалога који се одвија под окриљем ЕУ, али и да ће динамику диктирати САД.

 

Насловна фотографија: AP Photo/Visar Kryeziu

 

Извор РТС, 09. октобар 2019.