Сенатор Грејем Турској: Немате подршку за упад у Сирију, то би уништило ваше односе са САД

„Порука турској влади: немате зелено светло за улазак на север Сирије. Постоји велика двопартијска опозиција томе у Конгресу“, написао је на Твитеру

Републикански сенатор Линдзи Грејем, близак председнику САД Доналду Трампу, упозорио је Турску да “нема зелено светло” за војну операцију на северу Сирије, после низа контрадикторних порука које су протеклих дана слали амерички званичници.

“Порука турској влади: немате зелено светло за улазак на север Сирије. Постоји велика двопартијска опозиција томе у Конгресу и њу треба да схватите као црвену линију која се не сме прећи. Ако желите да уништите већ крхке односе, инвазија на Сирију ће одрадити посао”, твитовао је Грејем уз хештег #StandWithTheKurds.

Трамп је у недељу све изненадио објавом о повлачењу америчких војника са севера Сирије. Турска је у уторак саопштила да је спремна за почетак нове офанзиве против курдских Јединица за заштиту народа (YPG) у Сирији.

Међутим, суочен с оптужбама код куће да пушта низ воду савезнике САД, Трамп је у понедељак променио став и запретио “потпуним уништењем турске економије”ако Анкара “пређе границе”. Турска курдске борце сматра терористима.

 

Насловна фотографија: Michael Reynolds/Pool Photo

 

Извор Бета/НСПМ, 09. октобар 2019.