УН у финансијској кризи: Трећина чланица није платила годишњи допринос

„Организација ризикује да потроши своје ликвидне резерве до краја месеца и пропусти у плаћању особља и добављача”, писао је Гутереш чланицама

Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш упозорио је данас да су УН у „најгорој новчаној кризи” за готово десет година, јер 64 од 193 чланице нису платиле годишње доприносе, укључујући Сједињене Америчке Државе које обично највише доприносе.

Гутерешов портпарол Стефан Дижарик рекао је да је генерални секретар написао свим чланицама рекавши да „организација ризикује да потроши своје ликвидне резерве до краја месеца и пропусти у плаћању особља и добављача”.

До краја септембра, рекао је Дижарик, земље чланице су платиле само 70 одсто укупне процене за редовни буџет, док су у исто време прошле године уплатиле 78 одсто. Осим Сједињених Америчких Држава, нису платили Бразил, Иран, Израел, Мексико, Јужна Кореја, Саудијска Арабија и Уругвај.

Због календара америчког буџета, Вашингтон обично плаћа у октобру. По подацима УН, САД дугују 674 милиона долара за редовни буџет за 2019. годину и 381 милион долара за претходне редовне буџете. САД касне с плаћањем за одвојени буџет за дуготрајне мировне операције УН. По том основу, САД дугују 255 милиона долара за мировне мисије које су завршене и две милијарде долара за активне мировне мисије, наводе УН.

Дижарик је рекао да су мере Секретаријата УН уведене почетком ове године ради усклађивања расхода с приливом новца, спречиле „велике поремећаје”, али да „више нису довољне”. Будући да би се Секретаријат УН могао суочити с немогућношћу исплате плата и плаћања рачуна пре краја новембра, Дижарик је рекао да је генерални секретар затражио хитне мере, укључујући даље смањење службених путовања и одлагање наруџби робе и услуга.

Поред тога, рекао је Дижарик, скупови планирани после радног времена се отказују, а конференције и други састанци ће се можда одложити или њихов обим „прилагодити”. Генерални секретар је нагласио да је прилив новца проблем који се понавља и да су УН приморане да „приоритетно” раде на ономе за шта има новца, што угрожава њихов мандате обавезе „према људима којима служимо”, рекао је Дижарик.

„Стога, генерални секретар тражи од држава чланица да без даљег одлагања реше структурна питања која су у основи ове годишње кризе”, рекао је Дижарик.

 

Извор Политика, 09. октобар 2019.