Зашто се Французи буне против крштенице с две мајке?

Француска медицинска академија изразила забринутост због закона који предвиђа вештачку оплодњу и за лезбијке и самице

Закон који ће свим Францускињама омогућити да вантелесном оплодњом о трошку државе постану мајке, без обзира на брачни статус и сексуално опредељење, изазвао је протест, мада не тако масован и жесток као када је пре шест година у овој земљи легализован хомосексуални брак.

Више десетина хиљада десничара и конзервативних верника започело је у недељу протестну шетњу испред француског Сената, који ће овог месеца дати коначну реч о закону. Скупштина га је већ усвојила са 55 гласова за и 17 против. Истовремено је одржан контрамитинг ЛГБТ активиста у знак подршке закону и окончању праксе коју сматрају дискриминацијом жена. Лезбијке и самице досад су путовале у иностране клинике за вантелесну оплодњу.

Реч је о највећој социјалној реформи коју је председник Емануел Макрон предузео откако је 2017. дошао на власт, свестан тога да испуњење овог предизборног обећања носи ризике. Конзервативце су прекјуче организовале исте групе које су 2013. масовно окупиле грађане да протестују када је Француска као 13. земља у свету легализовала геј брак. Тада су испред парламента били распоређени водени топови и интервентне јединице док се унутра већало о закону, појачани су хомофобични напади, а неким посланицима је прећено смрћу.

Недељни протест у Паризу протекао је мирно. Активисти су у паролама акценат ставили на право детета да има оца, које им, како тврде, поменути закон одузима.

Предвиђено је да, ако се дете рађа у браку лезбијки, у крштеници буду наведена имена две мајке. Лидерка крајње деснице Марин ле Пен изјавила је за радио РТЛ да држава не би требало да лаже, а да ће управо то чинити ако у званичном документу наведе да је дете рођено од две мајке.

Конзервативни Фигаро оценио је у јучерашњем уводнику да најављена промена „угрожава темеље човечанства”, док је Француска медицинска академија изразила забринутост због евентуалних психичких последица на децу, наводећи да дете ускраћено за оца представља „велику антрополошку прекретницу”. Министарка здравља подсетила је академију на то да четвртина француске деце тренутно живи само с јединим родитељем.

Макрон и влада сматрају да вантелесна оплодња не би требало да буде ограничена само на хетеросексуалне брачне партнере јер се породица и друштво мењају. Поступак би био бесплатан за све жене млађе од 43 године. Деца зачета уз помоћ сперме донора имала би право да сазнају идентитет оца када напуне 18 година, што је такође промена у односу на досадашњи закон који је строго чувао анонимност. Мера је део ширег закона о биоетици, који ће омогућити и замрзавање јајних ћелија.

У закону се не помиње сурогат-мајчинство, које у Француској остаје забрањено, али се на протестима чула тврдња да је ово само корак као „изнајмљивању материце”.

Ако предлог прође у сенату, Француска ће се притужити европским земљама попут Британије, Шпаније, Португалије, Холандије, Ирске, Белгије и скандинавским земљама, које свим женама омогућавају медицински потпомогнуту репродукцију.

 

Аутор Јелена Каваја

 

Насловна фотографија: Louise Nordstrom, FRANCE 24

 

Извор Политика, 08. октобар 2019.