Како је врх Украјине помагао Хилари Клинтон против Трампа?

Појавили су се докази о томе ко је и када америчким амбасадорима достављао „тајне податке“ и ко је желео да на изборима победи Хилари

Украјински посланик Андреј Деркач објавио је документе који сведоче да је амбасада САД у Кијеву вршила притисак на истражне органе његове земље. Објавио је да је Гизо Углава, први заменик шефа Националног антикорупционог бироа Украјине (НАБУ), неколико година америчким амбасадорима достављао „тајне податке“.

Тврди и да је сарадница НАБУ, Полина Чиж, добила налог од амбасаде САД да јој достави податке против Николаја Злочевског, министра екологије и власника компаније Бурисма Холдингс. Деркач је објавио и суме које су појединци добили од компаније Бурисма.

Сасвим конкретно: да су Хантер Бајден (син Џоа Бајдена), Александар Квасневски, Алан Аптер и Девон Арчер добили 16,5 милиона долара. Бивши државни тужилац Украјине Јуриј Луценко иступио је са тврдњом да је Хантер Бајден добио милион долара.

У међувремену се на интернету појавио снимак разговора из 2016. године, директора НАБУ, Артјома Ситника, у којем он сабеседницима (Кољи и Ивану) признаје да је заинтересован да на тадашњим председничким изборима у САД победи Хилари Клинтон. Ситник у истом разговору наглашава да је Украјина „намерно затворила информације о Клинтоновој, а открила их о (тадашњем шефу Трамповог изборног штаба) Полу Манафорту“.

Ситник се мешао у америчке изборе на страни демократа. И тиме што је демократама открио колико је Манафорт у Украјини примио новца из црних фондова.

 

Насловна фотографија: Win McNamee/Getty Images

 

Извор Факти, 10. октобар 2019.