Турска отпочела копнену офанзиву против Курда

Раније су турски ратни авиони и артиљерија гађали положаје курдских бораца, а сада су турске трупе ушле на североисток Сирије

Турске трупе и њихови сиријски побуњенички савезници ушли су на североисток Сирије, саопштило је министарство одбране Турске. Овим потезом Турске почела је копнена офанзива против бораца курдске милиције.

Раније су турски ратни авиони и артиљерија гађали положаје курдских бораца у прекограничној војној операцији, само неколико дана пошто су се америчке трупе повукле с тог подручја. Сиријски посматрачи у курдским областима кажу да је најмање седам цивила убијено у турским ваздушним ударима на североистоку Сирије, преноси АП.

Сиријска опсерваторија за људска права са седиштем у Британији саопштила је да погинуло осам особа, укљуцујући два хришћанска Асирца у граду Камишли, један брачни пар са дететом мушкарца близу града Тал Абиад. Како преноси АП, страдало је и једно дете у селу западно од Камишлија, као и један мушкарац у Рас ал Ајну.

ТУРСКА АВИЈАЦИЈА ПОГОДИЛА ЗАТВОР СА БОРЦИМА ИД
Курдске снаге, које контролишу североисток Сирије, саопштиле су да је у турском ваздушном нападу погођен затвор у коме су били заточени милитанти Исламске државе.

“Један од затвора у којима су били затворени припадници Исламске државе погођен је током ваздушних напада које извршила Турска”, објавиле су на твитеру Сиријске демократске снаге без давања додатних детаља, преноси Ројетерс.

Истовремено, турско министарство одбране је саопштило да је њена војска у ваздушним и ракетним нападима погодила укупно 181 положај милтаната од почетка операције на североистоку Сирије.

 

Извор Танјуг/Б92, 10. октобар 2019.