Вучић са Гренелом: Србија за дијалог

Вучић је упознао Гренела са позицијом Србије у вези са дијалогом и положајем Срба на Косову и нагласио опредељеност Србије за дијалог

Председник Србије Александар Вучић састао се са специјалним изаслаником америчког председника Доналда Трампа за преговоре Београда и Приштине Ричардом Гренелом. Гренел је јутрос допутовао у Београд, из Приштине, где је у среду разговарао са косовским председником Хашимом Тачијем и лидерима странака, укључујући Аљбина Куртија, али није давао изјаве после тих сусрета.

Амбасада САД је на свом налогу на Твитеру, уз фотографију дочека америчког амбасадора на београдском аеродрому, поставила и његову поруку: „Грађани Србије и Косова желе мир, економски развој, радна места, и бољи живот за своју децу“, порука је Гренела. Он је раније данас у Београду разговарао са председником Привредне коморе Србије Марком Чадежом.

Вучић је изјавио на састанку са специјалним изаслаником председника САД Доналда Трампа за дијалог Београда и Приштине Ричардом Гренелом да је компромисно решење косовског у интересу стабилности и будућности целог региона те да може бити постигнуто само уважавањем легитимних интереса Србије.

Како се у саопштењу из Кабинета председника наовди, Вучић је упознао Гренела са позицијом Србије у вези са дијалогом и положајем Срба на Косову и нагласио опредељеност Србије за решавање односа Београда и Приштине путем дијалога.

Изасланик Ричард Гренел изјавио је да постоји снажно уверење Трампове администрације да економски развој, креирање нових радних места и повећање прилика у области трговине представљају кључни део за обезбедђивање трајног мира.

„Циљ је да наше партнере у Србији и на Косову доведемо до свеобухватног решења како би се разрешиле тачке сукоба у региону. Обе стране ће морати блиско и брзо да сарађују, гледајући у будућност“, истакао је он.

ЂУРИЋ: ЕНЕРГИЧАН САСТАНАК
Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић изјавио је да је данашњи састанак председника Александра Вучића са специјалним изаслаником Доналда Трампа за преговоре Београда и Приштине, Ричардом Гренелом, био свеобухватан, као и да обојица знају да је договор тешко постићи, али и да је важно да се дијалог води.

„То је био један озбиљан, свеобухватан и енергичан разговор енергичних људи који обојица знају шта желе да постигну за своју страну и обојица знају да је решење и договор тешко постићи кад је реч о дијалогу Београда и Приштине, али да је важно да се дијалог води“, рекао је Ђурић за телевизију Пинк након састанка Вучића и Гренела у Председништву Србије.

Ђурић је пренео да му је Вучић рекао да мора темељно да размисли о утисцима са састанка и да ће, кад се утисци слегну, за дан-два и он јавности говорити о састанку.

„То је био енергичан састанак, са много утисака и много енергије“, рекао је Ђурић и додао да је прво одржан тет-а-тет састанак а касније и један шири састанак. Упитан да ли може да се очекује некакво брзо решење након што је Гренел постао специјални изасланик, Ђурић је рекао да сви у свету знају да се Србија залаже за решење односа са Приштином на принципијелан, темељан и мирољубив начин и да жели да заштити интересе српског народа на КиМ, који су легитимни. „Нема изненађења кад је реч о позицији и ставу Србије, ми га заступамо годинама уназад“, рекао је Ђурић.

Упитан да ли има неких изненађења кад је реч о другом саговорнику, Ђурић је одговорио да је састанак тек завршен и да је потребно да се слегну утисци. Ђурић је рекао и да је важно да се таксе укину и да се та препрека уклони како би се створили услови за наставак дијалога.

Коментаришући изјаве лидера Самоопредељења Аљбина Куртија, који је освојио највише гласова на изборима на Косову, а који је рекао да са Србима са Косова зели да разговара, али не и са Српском листом, Ђурић је рекао да је Курти претходних 25 година провео борећи се против српских интереса по различитим питањима и да се залаже за стварање велике Албаније. „То је лице противљења интересима Срба и нетрпељивости према Србима“, рекао је Ђурић и додао да ће Београд и Срби наћи начин да се заштите српски интереси.

 

Насловна фотографија: Танјуг/Зоран Жестић

 

Извор Танјуг/Б92, 10. октобар 2019.