Vučić, Zaev i Rama: Cilj da se granice prelaze samo uz ličnu kartu

„Cilj je da do kraja 2021. napravimo uslove da uz ličnu kartu pređete sve naše granice”, poručio je Vučić na sastanku sa Zaevom i Ramom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, posle trilateralnog sastanka sa premijerima Severne Makedonije i Albanije, da se danas razgovaralo u korist građana sve tri zemlje, te da je cilj sve trojice da se do kraja 2021. „granice naših zemalja prelaze samo uz ličnu kartu”.

„Dokument koji ćete videti zasnovan je na slobodi protoka kapitala, robe, usluga i ljudi, jer ljudi u našim zemljama zaslužuju bolji život i manju nezaposlenost”, rekao je Vučić novinarima, na zajedničkoj pres konferenciji i istakao da je reč o ključnim slobodama, odnosno vrednostima, koje su međunarodno prihvaćene, a promoviše ih EU, preneo je Tanjug.

Istovremeno je istakao da će ovaj dogovor, osim građanima, doneti boljitak i ekonomijama, odnosno privredama ovih zemalja. Na narednom sastanku, koji će se održati već 10. novembra u Ohridu, tri zemlje izaći će sa najkonkretnijim merama, najavio je predsednik Srbije.

Vučić je, nakon sastanka sa premijerima Albanije i Severne Makedonije, Edijem Ramom i Zoranom Zaevom o uklanjanju barijera za privrednu saradnju.

„Cilj je da do kraja 2021. napravimo uslove da uz ličnu kartu pređete sve naše granice”, poručio je Vučić podsetivši da sa Albanijom nemamo još mogućnost putovanja uz ličnu kartu.

„Verujemo da možemo da skratimo čekanje kamiona na našim granicama, jer po analizi Svetske banke, 26 miliona sati naši kamionu gube na granici. To bi bila velika ušteda, i imali bismo veći novac za veće plate”, objasnio je on.

Vučić se zahvalio Rami i Zaevu što su proveli dan i po u Srbiji i izrazio uverenje da će međusobna saradnja biti sve bliža i bolja.

„Možete li da zamislite da imamo jedno tržište rada? Povećava se konkurentnost, lakše se dolazi do rešenja i nema problema. Ko ima radnu dozvolu u Skoplju, ima je u Beogradu, ko je ima u Beogradu ima je u Tirani… To su fantastične stvari, ako to uspemo da rešimo… A, plan je da rešimo do 2021. godine”, rekao je Vučić.

 

Naslovna fotografija: Tanjug/Tanja Valič

 

Izvor Politika, 10. oktobar 2019.

Pratite nas na YouTube-u