З. Миливојевић: Именовање Гренела показује да се Вашингтону жури око КиМ

„Мислим да Вашингтон и ова администрација рачунају да за време мандата председника Трампа дође до неког споразума“, наводи он

Дипломата Зоран Миливојевић наводи за РТС да именовање Ричарда Гренела за специјалног изасланика за преговоре Београда и Приштине представља најдиректније укључење Беле куће у решавање косовског питања. Зоран Миливојевић је, гостујући у Јутарњем Дневнику РТС-а навео да је циљ Вашингтона да се за време мандата Доналда Трампа дође до споразума.

„То што је Ричард Гренел одмах стартовао показује да се Вашингтону жури, да је њихов циљ да се што пре дође до наставка дијалога и до пробоја у том дијалогу. Мислим да Вашингтон и ова администрација рачунају да за време мандата председника Трампа дође до неког споразума“, објашњава Миливојевић.

Додаје и да Бела кућа наступа са оне позиције коју је Трамп најавио и коју је администрација на неки начин и промовисала претходних неколико месеци, а то је да о Косову треба разговарати, да компромис треба да доведе до решења, да се српска позиција уважава и да се овај процес мора убрзати.

„То је на линији и његовог писма из децембра прошле године када је он практично препоручио себе да посредује у овом дијалогу и позвао Вучића и Тачија да буду његови гости“, објашњава дипломата. Оцењује да је именовање Гренела за специјалног изасланика за преговоре Београда и Приштине пре самих избора показује да је у Вашингтону било очекивања да ће резултат бити такав да ствара услове да се дијалог Београда и Приштине настави.

„Резултати избора на неки начин то и потврђују зато што су Харадинај и његова странка губитници избора“, објашњава дипломата. Оцењује да изјаве кандидата Покрета „Самоопредељење“ за премијера Косова Аљбина Куртија после избора, не слуте на добро.

„Све изјаве које је дао одмах после избора показују да је екстремнији него што се то очекивало, оне не слуте на добро. Он отвара много проблематичних тема. Међутим, сада је ствар у рукама западних спонзора, на њима је сада да обезбеде услове за могући дијалог“, објашњава Миливојевић.

Додаје да је позиција Србије врло јасна.

„Нема дијалога док постоје таксе, и нема дијалога са максималистичких позиција које обавезно подразумевају признање и ништа друго“, истиче дипломата.

 

Насловна фотографија: DPA

 

Извор РТС, 10. октобар 2019.