Бурне реакције због Нобелове награде Хандкеу у региону и свету

Вест о Хандкеовом нобелу разбеснела је многе, а нарочито Албанце. Међу „увређенима“ су Вљора Читаку, Гент Цакај, Беџет Пацоли

Вест да је аустријски писац, Петер Хандке, добитник Нобелове награда за књижевност изазвала је бројна реаговања на друштвеним мрежама и у медијима. Та вест посебно је разбеснела Албанце, који за њега кажу да је “познат по ставовима против НАТО бомбардовања, које је донело слободу Косову”. а, сличне реакције стижу и из САД.

Приштинска Газета Експрес је пренела да је Хандке познат по својим везама са Србима и оштро се, како кажу, противио НАТО бомбардовању 1999. године које је донело “слободу Косову”. Подсећају и да је Хандке пре неколико година боравио на КиМ када је, како наводе, Србима из Велике Хоче донирао 50.000 евра за изградњу базена.

На друштвеним мрежама, Фејсбуку и Твитеру, објављено по више стотина коментара у којима културни посленици из целог света честитају Хандкеу на овом признању. Има и оних, међутим, који пишу да је Хандкеово име везано за његово јавно залагање у име одбране Слободана Милошевића, некадашњег председника СРЈ и Србије. Подсећају и да је Хандке говорио на скупу Милошевићевих присталица окупљених на сахрани у Пожаревцу.

Неки се сћају да је Хандке проглашен за почасног грађанина Београда 2015., као и да је 2012. постао инострани члан Српске академије наука и уметности. Албанка Вљора Читаку је и на Твитеру и на Фејсбуку објавила исту поруку, оценивши да је нешто “озбиљно пошло по злу”.

Амбасадорка Косова у УН написала је један од Хандкеових цитата: “Понекад бих волео да сам српски православни свештеник који се бори за Косово”, а затим додала: “У свету пуном брилијантних писаца, Нобелов комитет је одлучио да награди пропагандисту етничке мржње и насиља. Нешто је озбиљно пошло по злу!”

Косовски новинар Адриатик Кељменди је на свом фејсбук профилу написао да је додела Нобелове награде Хандкеу “срамота”. “Ово је срамота. То је исто као кад би писац који је прославио Хитлера (Адолфа) добио Нобелову награду за књижевност”, написао је Кељменди.

Београдски писац, Драган Великић, сматра да је Нобелова награда за књижевност “дошла у праве руке”. “То је правда за Хандкеа”, написао је Великић и додао:

“Кад погледамо низ писаца који не могу да се пореде са њим као писци, а који су добили Нобелову награду, мислим да је он апсолутно заслужио, ту нема спора. Мени је драго да је добила и Олга Токарчук која је заиста сјајан писац, тако да је ове године избор свим познаваоцима књижевности то ће бити задовољавајуће”. Великић је коментарисао и политичке реакције поводом доделе Нобела Хандкеу и истакао да ће их “свакако бити”, те додао да мисли да ће то овом аустријском писцу да прија, јер, како каже, “такав је човек”.

Вршилац дужности министра спољних послова Гент Цакај је, пак, оштро реаговао на одлуку о додели Нобелове награде Хандкеу. Он је на свом Фејсбук профилу излио своју љутњу оценивши да је Хандке, познат по својој отвореној подршци Слободана Милошевића, те додао да је као љубитељ књиге разочаран одуком да “Нобела ове године добије човек који негира геноцид”.

“Као човек страствен за вечну лепоту и моћ књижевности да би обогатио људско искуство и као жртва етничког чишћења и геноцида, узнемирен сам одлуком да Нобелову награду за књижевност додељена човеку који негира геноцид. Какав бесмислен и срамотан чин”, написао је Цакај на твитеру.

Новинарка Уна Хајдари је написала да они који подржавају доделу Нобелове награде Хандкеу, а да притом не спомињу чињеницу да је говорио на Милошевићевој сахрани, да је сведочио у процесу против Милошевића у Хагу – увреда је за новинарство. И албански председник Еди Рама критиковао је одлуку о овогодишњој додели Нобелове награде за књижевност.

Косовска академија наука и уметности (АНУК) реаговала је на доделу Нобелове награде Петеру Хандкеу, наглашавајући да је он био пасионарани подржавалац Милошевића и убијања народа.

“Дубоко огорчени примили смо ружну вест да добитник Нобелове награде за књижевност за 2019 годину писац Петер Хандке, истакнути експонент фашистичких идеја тлачења и заробљавања народа и пасионирани подржавалац Милошевића и његовних геноцидних ратова на Балкану, укључујући и Косово. Као Академија младе државе која је настала на западним вредностима слободе народа и институција која је сама била изложена сегрегацији и апартхејду омраженог режима и његовог разарајућег рата, нисмо веровали да ћемо се овако брзо суочити са губљењем памћења и моралним праштањем оних који су сдушно подржавали убицу народа, као што је учинио ваш лауреат Петер Хандке”, наводи се у саопштењу АНУК-а и истиче да “Петер Хандке није био на правој страни историје народа Балкана, нити Косова, већ не нашао уточиште у тамној страних трагичних догађаја Балкана”.

Своје противљење у вези са поменутом доделом Нобелове награде исказао је и одлазећи министар спољних послова Косова Беџет Пацоли који је то оценио “срамним делом”, преноси РТК.

Амерички ПЕН изразио је жаљење због доделе Нобелове награде за књижевност за 2019. годину аустријском писцу Петеру Хандкеу, и оценио да књижевна заједница заслужује боље од тог избора.

“У тренутку пораста национализма, аутократског вођства и раширене дезинформације широм света, књижевна заједница заслужује боље од овога. Дубоко жалимо због избора Нобелове комисије за књижевност”, наведено је у саопштењу америчког ПЕН које преноси Слободна Европа.

Како је образложено у званичној изјави Академије, Петер Хандке добио је Нобелову награду за књижевност за 2019. годину за “утицајно дело које је језичком домишљатошћу истражило периферију и специфичности људског искуства”.

“Изненађени смо избором писца који је својим јавним гласом поткопавао историјску истину и понудио јавно сукњиштво починиоцима геноцида, попут бившег српског председника Слободана Милошевића и лидера босанских Срба Радована Караџића”, навела је у саопштењу председница ПЕН Америке Џенифер Иган.

Контроверзе које прате Хандкеово име, о чему су расправе биле честе и у међународним оквирима, везане су за његово јавно залагање у име одбране Слободана Милошевића који је током суђења за најтеже ратне злочине 2006. године умро у притвору Хашког трибунала. Хандке је 2015. године добио награду и почасног грађанина Београда, а 2012. године постао је и инострани члан Српске академије наука и уметности (САНУ).

“СКАНДАЛОЗНА И СРАМНА ОДЛУКА”
Бошњачки члан Председништва БиХ Шефик Џаферовић назвао је “скандалозном и срамном” одлуку да се аустријском писцу Петеру Хандкеу додели Нобелова награда за књижевност. Џаферовић је оценио да је одлука одбора Краљевске шведске академије наука да додели награду Хандкеу чин који представља “губитак моралног компаса” јер се тиме, како тврди, игнорише чињеница да је реч о особи која је отворено подржавала ратне злочинце и негирала њихова злодела.

У писаној изјави достављеној медијима, Џаферовић тврди да је Хандке у периоду од 1992. до 1995. оправдавао ратне злочине у БиХ и наводно штитио њихове починиоце. Он је оценио да је Нобелов одбор “олако прешао преко чињенице да је Хандке оправдавао и стао у заштиту Слободана Милошевића и његових извршитеља Радована Караџића и Ратка Младића, који су пред УН-овим Међународним кривичним судом за бившу Југославију осуђени за најтеже ратне злочине, укључујући геноцид”, преноси Хина.

Мајке Сребренице саопштиле су да су изненађене одлуком Комитета за књижевност Шведске академије наука да Нобелову награду додели аустријском књижевнику Петеру Хандкеу, због чега ће званично упутити писмо Комитету и тражити одузимање награде.

“Ми ћемо у име удружења ‘Мајке Сребренице’ данас упутити званично писмо Комитету за доделу Нобелове награде за књижевност и тражићемо да се одузме награда Петеру Хандкеу. Човек који је бранио балканске крвнике не може добити ту награду. Мислим да ово није случајно”, изјавила је председница удружења Мунира Субашић, преноси Кликс.

Иначе, покренута је и петиција за повлачење одлуке да се Нобелова награда за књижевност 2019. додели Хандкеу на платформи Change.org, а као разлог се наводи чињеница да је он “свесрдно подржавао Слободана Милошевића”.

“Особа која брани такво чудовиште не заслужује ни најједноставније књижевно признање, а камоли Нобелову награду. Пошаљите јасну и гласну поруку Одбору за Нобелове награде да не одобравамо награђивање апологета масовних убица”, стоји у петицији. До сада је петицију потписало више од 8.000 особа.

“БИО ЈЕ НА СТРАНИ СРБИЈЕ КАДА НАМ ЈЕ БИЛО ТЕШКО”
Највеће признање у књижевности отишло је у руке сјајног писца, хуманисте и човека који воли Србију, рекао је градоначелник Београда Зоран Радојичић након што је објављено да је аустријски писац Петер Хандке добио Нобелову награду за књижевност за 2019. годину.

Радојичић је рекао да га је вест о великом признању за Хандкеа искрено обрадовала јер је у питању књижевник који се деведесетих година прошлог века трудио да веродостојно прикаже недаће кроз које су Срби тада пролазили.

Он је подсетио да је Хандке од пре четири године почасни грађанин Београда и додао да је његов успех велика ствар за овај град с обзиром да је велики писац својим преданим вишедеценијским радом промовисао Београд и Србију, упркос томе што је, приметио је, некада због тога доживљавао оспоравање од извесних кругова у свету који се нису слагали са његовим ставовима о Србији.

Хандке, међутим, додао је, никада није одустао од намере да прикаже истину о свим недаћама кроз које су Срби прошли, као ни да се залаже за правду према нашем народу.

“Због свега тога стекао је нашу дубоку наклоност”, рекао је Радојичић и подсетио на Хандкеов есеј Правда за Србију, који је написао у време док је рат увелико трајао на просторима бивше Југославије.

Градоначелник је изразио жељу да Хандке ускоро поново посети Београд и додао да су га грађани увек дочекивали пуног срца.

“Петер Хандке је на најбољи начин разумео бурну историју и дух нашег Града с обзиром да често подсећа да је Београд бомбардован три пута у једном веку, али да се увек издизао из пепела, те да никада у историји није био мрачно језгро Балкана како су га неки доживљавали”, навео је градоначелник.

Велики писац, један од најзначајнијих писаца немачког језика у историји, Петер Хандке Нобелову, најзначајнију награду, добио је засужено, али са закашњењем, сматра минситар културе и информисања Владан Вукосављевић

“Његово књижевно дело обележило је глобално и крај 20. и почетак 21. века. Нобелова награда је према мишљењу многих релавантних стручњака из те области, морала одавно да му припадне, али је политика умешала своје прсте. Њему награда долази релативно касно, али ипак апсолутно залужено” казао је министар културе.

Вукосављевић који је Петеру Хандкеу прошле године, приликом његове последње посте Србији, уручио међународну књижевну награду “Милован Видаковић” у Новом саду, је подсетио да је Петер Хандке велики пријатељ Србије.

“Био је на страни Србије и српског народа када нам је било тешко у изразито тешким тренуцима у новом добу. Због својих ставова Петер Хандке је био мета напада и оспоравања. Његове представе су биле скинуте са репертоара чувеног француског позоришта Comedi Frances почетком 20. века због његових политичких ставова што велика срамота и за француску културу и за комплетну европску културну јавност” казао је Вукосављевић.

Министар одбране Србије Александар Вулин честитао је данас Петеру Хандкеу који је добитник Нобелове награде за књижевност, саопштило је то министарство.

“Вест да сте Ви постали добитник Нобелове награде за књижевност, потврдила је да врлина као и вода увек некако нађу свој пут и да борба за право на слободу и избор није ни решена ни узалудна”, наводи се у честитки.

Вулин је навео да не зна да ли ће истине које је Хандке говорио о злочинима над Србима сада бити, како је истакао, мање нападане и осуђиване, али да зна да Хандкеу није била потребна Нобелова награда да би рекао истину и због ње страдао.

“Од великих сте добили награду за књижевност, од Срба сте добили награду за људскост. Од моћних сте добили награду за приповедачку вештину, од Срба награду за храброст. Од богатих сте добили награду за јасноћу мисли, од Срба награду за саучешће у патњи”, наводи се у честитки.

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик честитао је аустријском писцу Петеру Хандкеу на Нобеловој награди за књижевност, истичући да је признање које је добио доказ да правда није у потпуности изгубљена.

“Ви и Ваше свеукупно утицајно књижевно дело сте ту награду и заслужили”, оценио је Додик наводећи да су сви грађани Републике Српске са одушевљењем примили ту вест.

“Посебна осећања и поштовање према Вама, поред књижевног дела, гајимо као великом праведнику данашњице и великом пријатељу Срба и Србије, који се, када су многи у свету ћутали, гласно успротивио НАТО бомбардовању Срба у БиХ и Србији”, нагласио је Додик у честитки, преноси Срна.

Српски члан Председништва БиХ захвалио је Хандкеу на бескомпромисним ставовима, као човеку који изнад свега поштује истину за коју се увијек борио, посебно када је реч о српском народу.

“Захваљујемо Вам још једном на разумевању које сте показали заступајући праведне српске интересе и хвала на Вашој дивној литератури. Нобелова награда коју сте добили доказ је да правда није у потпуности изгубљена. Примите још једном моје и честитке свих грађана Републике Српске”, навео је Додик у честитки.
Аустрија слави свог нобеловца, којег је раније критиковала

У Аустрији је са великом радошћу примљена вест о Нобеловој награди за Петера Хандкеа, писца који се често у аустријској јавности нашао на мети критике због стајања у одбрану српског народа. Председник Аустрије Александер ван дер Белен рекао је да је “ово срећан дан за аустријску литературу, али и књижевност уопште”.

“Много му дугујемо, надам се да он то зна”, истакао је он.

Аустријска канцеларка Бригите Бирлајн и шеф аустријске дипломатије, министар културе Александер Саленберг нагласили су да је “Хандке заслужио награду и да је Нобелова награда достојно признање његовог књижевног извранредног талента”.

Добитница Нобелове награде 2004. Елфриде Јелинек, која је, када је Хандкеу оспорена награда Хајнрих Хајне због његових изјава везаних за улогу Срба у ратовима на простору бивше Југославије стала у његову одбрану, казала је да је сјајна вест из Шведске. “Он је требало ову награду да добије пре мене. Било је крајње време”, поручила је аустријска књижевница.

Хандке је у немачкој и аустријској јавности због изјава везаних за Србе често претворен у политички “случај”. Тако је, иако је независни жири од дванаест чланова средином 2006. одлучио да му додели престижну Хајнеову награду, коју финансира Градски сенат Диселдорфа, дошло до жестоке реакције јавности и политичара, због чега жири повукао своју одлуку. Градски сенат саопштио је да је поништавање само незавнично, јер није донета коначна одлука. На ово је Хандке реаговао писмом у којем је јавно одбио да прими Хајнеову награду.

У Немачкој велики број интелектуалаца и политичара био је против доделе награде Хандкеу, а у Аустрији је бивши вицеканцелар Ерхард Бусек стао на страну противника писца. Тада је Јелинек истакла да је понашање политичара скандалозно и да представља пример цензуре. И шеф Социјалдемократске партије Аустрије (СПО) у Свехату Давид Штокингер је истакао да је Хандке један од великана књижевности последњих деценија.

“То није само због својих дела, већ и изјава везано за збивања у Југославији. За разлику од многих његових критицара ја сам прочитао његова дела која се тичу сукоба на простору бивше Југолсавије. Он је био један од малобројних који је писао против империјалног “мејнстрима” и који је стао на страну нападнутик када је то било политички некоректно “, подвукао је Штокингер.

“Због тога му је приписано да је србофил. Постоји много горе у животу! Он свој став никада није променио. Због тога су му одузете И неке награде, а неки позоришни комади скинути из позоришта, те је био агресивно нападан од стране либералних новинара. Дубоко у души он је остао увек Југословен”, нагласио је он.

Штокингер истиче да се Нобеловом наградом одаје признање читавом његовом животном делу, чиме се рехабилитује Хандке. Хандке се замерио западњацима што је написао есеј Правда за Србију, али његовим мишљењем о Слободану Милошевићу, за којег је говорио да није националиста и да је желео да сачува Југославију, те је негирао да је био “балкански диктатор и касапин”, како су Милошевића називали западни медији.

 

Извор РТК/Танјуг/Бета/Б92, 11. октобар 2019.

КУСТУРИЦА О ХАНДКЕОВОМ НОБЕЛУ
Редитељ Емир Кустурица одушевљен је вешћу да је Петер Хандке добио Нобелову награду за књижевност.

„Велика ствар за књижевност и праведан избор. Хандке је човек чија политичка борба је била наставак његове литературе која се бавила скривеним садржајима људске егзистенције, аутсајдерима који су били и остали привржени правди!“, рекао је Кустурица за Новости.

 

Насловна фотографија: AP

 

Извор Спутњик, 10. октобар 2019.