Хрватска протестује због Нобелове награде Хандкеу

У саопштењу МСП-а се оцењује да је доделом Нобела Хандкеу „нарушен углед и доведен у питање кредибилитет саме награде“

Хрватско Министарство спољних и европских послова изразило је чуђење и незадовољство доделом Нобелове награде за књижевност аустријском књижевнику Петеру Хандкеу.

“Не улазећи у питање Хандкеовог књижевног опуса и квалитета његовог литерарног изражаја, Министарство изражава забринутост због доделе Нобелове награде особи политички ангажованој у давању подршке великосрпској политици Слободана Милошевића 90-их година прошлог века”, наводи се у саопштењу министарства.

Додаје се да је “та политика довела до ратова на подручју бивше Југославије, тешких злочина на Косову и агресије на Хрватску и Босну и Херцеговину, у којој су изгубљени многи животи, протерано бројно становништво и уведена дуготрајна нестабилност у овом делу Европе”.

“Европску и светску јавност запрепастила је и чињеница да је Петер Хандке одржао опроштајни говор на Милошевићевој сахрани”, подсећа се у саопштењу.

Хрватско министарство наводи да су амерички, британски и међународни ПЕН, као и бројни угледни филозофи и писци широм света оценили неприхватљивом ову одлуку Шведске краљевске академије, јер је, додаје се, реч о писцу који је негирао историјске истине и подржавао заговараоце геноцидне политике.

У саопштењу се оцењује да је доделом Нобелове награде Хандкеу “нарушен углед и доведен у питање кредибилитет саме награде”.

 

Насловна фотографија: Министарство спољних и европских послова Републике Хрватске

 

Извор Бета/Н1, 12. октобар 2019.