Вашингтон пост: Турска намерно напала америчке војнике у Сирији

Официр америчке војске је рекао да је турска војска знала да се на територији на коју је отворила ватру налазе амерички војници

Официр америчке војске је рекао да је турска војска знала да се на територији на коју је отворила ватру налази амерички војни контингент. Према наводима листа, дејства Анкаре могу се објаснити жељом да се успостави контрола над много већом територијом од оне коју подразумева договор Турске и САД, као и да се потисне америчка војска из сиријског града Кобанија.

Министарство одбране Турске је саопштило да је ватра била отворена на положаје курдских формација и да је напад прекинут одмах пошто је стигло саопштење да се ту налазе амерички војници.

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган је 9. октобра објавио да почиње операција „Извор мира“ у Сирији. Анкара је саопштила да су дејства турске војске усмерена против Радничке партије Курдистана и терористичке организације ДАЕШ-а. Операцију Турске оштро критикује неколико суседних земаља, као и САД и Европска унија.

Председник САД Доналд Трамп је запретио да ће „разорити турску економију“ ако Анкара „пређе границе дозвољеног“ и обећао „снажан удар“ ако Турска „не буде играла по правилима“. Министар финансија САД Стивен Мнучин је саопштио да Трамп намерава да овласти његово министарство за увођење санкција Анкари.

 

Насловна фотографија: US Army/Timothy R. Koster

 

Извор Спутњик, 13. октобар 2019.