Матвијенко: Немају сви привилегију да буду суверени као Србија

„Многе земље трпе притиске и немају ту привилегију да буду суверене као Србија“, поручила је Матвијенкова данас у Београду

Председница Савета Федерације, горњег дома руског парламента, Валентина Матвијенко истакла је у разговору са председником Србије Александром Вучићем његове речи са отварања Скупштине Интерпарламентарне уније о томе да је Србија независна и суверена земља, нагласивши да немају сви такву привилегију као Србија.

Матвијенкова, која предводи руску делегацију на Скупштини ИПУ, изразила је захвалност председнику Србије на веома успешној организацији једног овако крупног догађаја као што је Скупштина Интерпарламентарне уније, јер су сви учесници, којих је велики број, могли да се увере својим очима у то и да осете гостопримство и добре намере српског народа.

Сматра да то што је донета одлука да се овакав догађај одржи у Београду представља признање ауторитета парламента Србије.

“Желим да вам честитам на изузетном иступању јуче (на отварању Скупштине). Видели сте реакцију публике када сте говорили о томе да је Србија независна и суверена земља и да другима не допушта мешање у унутрашња питања. Чули су се аплаузи, јер то је питање које брине данас многе, многе земље трпе притиске и немају ту привилегију да буду суверене као Србија”, поручила је Матвијенкова.

“СУСРЕТ ВУЧИЋА И ПУТИНА У ДЕЦЕМБРУ”
Такође је пренела Вучићу поздраве председника Русије Владимира Путина.

“Рекао ми је да вам пренесем поздраве и да чека с нестрпљењем ваш сусрет у децембру”, рекла је Матвијенкова. Такође је додала да посебни односи између Вучића и Путина, засновани на међусобном поверењу, утичу и одређују ток билатералних односа.

“Захваљујући вашим напорима, ти односи су добили стратешки карактер и посебно се цени ваш лични допринос развоју односа између наших земаља”, додала је Матвијенкова.

Подсетила је да је председник Србије одликован Орденом Александра Невског, што, како каже, није било случајно, већ је уследило пре свега због његових напора на чувању националних интереса Србије и ширењу веза између две земље.

САРАДЊА И ПРОЈЕКТИ
Такође је истакла да посебно значајан догађај представља потписивање Споразума између Србије и Евроазијске економске уније 25. октобра у Москви.

“Процес усаглашавања је трајао дуго, али је завршен успешно”, рекла је Матвијенкова и подсетила да ће Споразум потписати премијери две земље. Констатовала је да се контакти на свим нивоима активно одржавају, да међувладина комисија добро ради, да постоји тенденција раста робне размене, али да на том пољу може бити учињено далеко више него сада.

Подсетила је да Русија реализује веома крупне пројекте, указујући на “Турски ток”. Од председника Вучића је желела да чује да ли ће део тог пројекта преко територије Србије бити завршен до краја године. Вучић је на то одговорио: “Све ће бити завршено како смо и обећали – до краја године.”

 

Насловна фотографија: Председништво/Танјуг/Димитрије Гол

 

Извор Танјуг/РТС, 14. октобар 2019.