Б. Митриновић: Како је Орбан изгубио Будимпешту

Нови градоначелник главног града Мађарске Гергељ Карачоњи је најавио да је ова победа само први корак на путу промена целе земље

Недељни локални избори у Мађарској су у сваком случају историјски: колико за опозицију, толико и за премијера Виктора Орбана, чији је Фидес први пут од 2010. године претрпео пораз. Нови градоначелник Будимпеште Гергељ Карачоњи је своју победу упоредио са победом опозиције у Истанбулу, а по начину на који је освојио главни град упоредив је са Москвом, јер се ујединио широки спектар опозиције, с лева на десно, па је у многим градовима против Фидеса постојао само један кандидат.

Према прелиминарним резултатима опозициони кандидати су победили у изборним тркама за градоначелнике у 10 од 23 највећа градова у земљи, што је значајан напредак у односу на последње локалне изборе 2014. године, када су опозиционе групе победиле у само три града.

Ове године су се око заједничких кандидата за градоначелничке и локалне скупштине ујединили либерали, зелени, социјалисти и конзервативци. Карачоњи (44) је био један од ретких опозиционих кандидата који је на локалним изборима пре пет година победио у једној општини у главном граду коју је и водио до ових избора. У недељу навече он је најавио да ће Будимпешта „бити зелена и слободна” и да ће је вратити у Европу.

Према резултатима који још нису коначни, Карачоњи је у Будимпешти освојио 50,8 одсто гласова, док је кандидат владајуће партије Фидес и Хришћанске демократске народне партије Иштван Тарлош, који води главни град већ девет година – освојио 44 одсто гласова.

„Истанбул је гласао против агресивне недемократске силе која је на много начина слична Орбановом режиму”, рекао је Карачоњи пре гласања, а током славља после одржаних избора најавио је да је победа у Будимпешти само први корак на путу промена целе Мађарске.

Орбан је, стојећи уз Тарлоша, новинарима рекао да је владајућа коалиција постигла добар резултат на националном нивоу, али да су грађани Будимпеште одлучили да је време за нешто другачије, да он прихвата ту одлуку и да је спреман на сарадњу с новим градоначелником. Према прелиминарним резултатима, опозиција је победила у 13, а владајућа коалиција у седам изборних јединица у Будимпешти. Ови избори су били необични и по много већој излазности, што није уобичајено, нарочито за главни град. Излазност је била 50 одсто, што је један од највиших одзива бирача на локалним изборима у Мађарској од 1990. године.

Наравно, овај резултат неће утицати директно на Орбанову владу, јер је његова странка и даље веома популарна у највећем делу Мађарске и има огромну већину у парламенту. Ма колико је ово уједињење опозиције показало добар, чак и револуционаран резултат на локалним изборима у већим градовима, процењује се да ће уједињење интереса овако широког политичког спектра тешко бити изведиво на парламентарним изборима који ће у Мађарској бити одржани 2022. године. Ипак, „освајање” Будимпеште, у којој живи петина становника Мађарске и у којој се оствари трећина БДП – готово је сигурно да ће бити почетак затезања односа између владе и града Будимпеште.

 

Аутор Биљана Митриновић

 

Насловна фотографија: MTI/Balogh Zoltán

 

Извор Политика, 15. октобар 2019.