Francuska protiv pregovora sa Skopljem i Tiranom do „duboke reforme“ EU

Francuska ministarka za evropska pitanja Ameli de Monšalen rekla je da ne može biti napretka u pregovorima, dok se ne završi „duboka reforma“

Francuska se i danas držala tvrdog stava protiv pregovora o članstvu u EU za Severnu Makedoniju i Albaniju, upozorivši da neće moći da odobri pregovore sve dok evropski blok ne reformiše politiku o prijemu novih članica.

Evropski ministri će ponovo diskutovati o tome da li da otvore put za pregovore o članstvu sa Skopljem i Tiranom, ali je francuska ministarka za evropska pitanja Ameli de Monšalen rekla da ne može biti napretka dok se, kako kaže predsednik Emanuel Makron, ne završi „duboka reforma” pravila o članstvu u EU. Ta francuska pozicija izazvala je zabrinutost u Briselu zbog daljeg odlaganja već pripremljenog procesa, a koje će produbiti rastuće veze Balkana sa Rusijom i Kinom, prenosi Rojters.

„Prvo o čemu treba razgovarati je kako Evropa da reformiše način proširenja i pregovora. Da li je proces efikasan? Sa naše tačke gledišta, nije”, rekla je Monšalen, nazivajući proces proširenja „beskonačnom sapunicom”.

Pariz smatra da se Unija suočava sa previše izazova za još dve države sa Balkana, regiona koji još oseća posledica rata 90-ih i koji vodi borbu sa kriminalom i korupcijom. Dok Holandija podržava francuski oprez u vezi pregovore o članstvu sa Albanijom, koja je već članica NATO, mnoge druge zemlje, predvođene Italijom, frustrirane su francuskom pozicijom, navodi agencija Tanjug.

Evropska komisija smatra da je pogrešno dodavati više uslova, jer su Severna Makedonija i Albanija ispunile uslove koje su postavile vlade EU. „Sve je teže dati odgovarajuće objašnjenje za odlaganje”, izjavio je za Rojters evropski komesar za proširenje Johanes Han.

 

Naslovna fotografija: AFP

 

Izvor Politika, 15. oktobar 2019.

Pratite nas na YouTube-u