Н. Бабић: Путинова посета Ријаду је доказ јачања руског утицаја на Блиском истоку

Oно што Путин сада доноси на сто су опције за Саудијце: Русија сада представља одрживог и стабилног партнера за све заливске и арапске земље уопштено

У понедељак, 14. октобра, руски је председник Владимир Путин посетио Саудијску Арабију. По доласку га је дочекао краљ Салман, али је руски вођа већину споразума преговарао са престолонаследником Мухамедом бин Салманом. У уводном делу протокола је дошло до малог инцидента, јер оркестар краљевске гарде није успео одсвирати руску химну, па су извођење на друштвеним мрежама назвали „Саудијски ремикс руске химне“.

САУДИЈСКИ ВОЈНИ ОРКЕСТАР ПОЗДРАВЉА ПУТИНА
Председника Владимира Путина дочекало је у Саудијској Арабији помало чудно издање руске химне. Извођење је била далеко од савршеног. Можда је грешка осредња, ако се упореди с неким најгорим неуспелим интонацијама химни, као што је био случај с америчком, приликом посете Доналда Трумпа Ријаду.

Читав војни оркестар, пропраћен значајним одредом почасне гарде, наступио је за краља Салмана и Владимира Путина унутар палате, али им интонација руске химне није баш ишла од руке. Да будемо фер, химна је била помало препознатљива, барем у почетку. Чини се да је саудијски краљевски оркестар нешто научио из крајње срамотне верзије америчке државне химне коју је извео 2017. године како би поздравио америчког председника Доналда Трампа. Та је изведба америчке химне била у категорији најкатастрофалнијих издања државних химни, а можете је наћи на интернету.

ПРВА ПОСЕТА ПУТИНА САУДИЈСКОЈ АРАБИЈИ ОД 2007. 
Након сусрета с краљем Салманом, руски председник је озбиљнији део преговора одрадио са престолонаследником Мухамедом бин Салманом. Како налаже протокол, Владимир Путин се у друштву престолонаследника кратко обратио новинарима.

„Ваше Височанство, врло сам срећан што вас поново видим, овај пут у Саудијској Арабији. Као што сте видели, већ смо започели детаљну расправу о читавом низу питања о нашим односима. Саудијски краљ и ја смо их детаљно прегледали током разговора и пријема. Ваша Висости, ценимо ваше личне напоре за јачање читавог спектра руско-саудијске сарадње, укључујући трговинска, привредна и инвестициона подручја. Као што сам већ рекао, наша трговина расте. Уз вашу подршку, Фонд за јавна улагања Саудијске Арабије издвојио је 10 милијарди долара за заједничке пројекте с Руским фондом за јавна улагања. Добро функционише и механизам аутоматских заједничких улагања. Наше земље заједно раде на решавању великих међународних и регионалних проблема. Сарађујемо у Уједињеним нацијама и Г20, где ће Саудијска Арабија следећу годину преузети председавање, а ту је и стратешки дијалог Русије и Заливског већа за сарадњу арапских држава“, рекао је Владимир Путин.

„Обојица подржавамо напоре за сузбијање терористичке претње и постизање дугорочног политичког и дипломатског решавања криза на Блиском истоку и Северној Африци. Велику важност придајемо руско-саудијској координацији на светском енергетском тржишту. Захваљујући активном учешћу наших земаља успели смо продубити споразуме у формату ОПЕК+ о смањењу производње нафте. Ваше Височанство, сва наша сарадња усмерена је на промоцију мира и безбедности у региону и стабилизацију светске енергетске индустрије. Све то даје добре, позитивне резултате. Желим вам се још једном захвалити на вашем труду на примени ових заједничких планова“, рекао је Путин у закључном делу свог обраћања пред новинарима.

У ствари, видело се да је Владимир Путин дошао како би уложио напоре ка побољшању економске сарадње и да се договори око цена нафте, док је део преговора о безбедносној ситуацију у Персијском заливу, напетостима Саудијске Арабије и Ирана, проблемима Сирије, Либије, Јемена и других у арапском свету за јавност остао непознаница.

Оно што знамо је да су руски председник и саудијски престолонаследник склопили више од 20 споразума. Уговори укључују повељу о дугорочној сарадњи између Организације земаља извозница нафте (ОПЕК) и других великих произвођача нафте, а две су земље потписале и протокол о енергетској сарадњи. Руски фонд за изравна улагања (РДИФ), Сауди Бејзик Индустри Корпорејшн (САБИК) и ЕСН Група договорили су се улагати у пројектовање, изградњу и управљање постројењем метанола годишњег капацитета до 2 милиона тона на Далеком истоку Русије, у регији Амур. Договорено је да најскупља светска фирма Сауди Арамко стекне 30,76 одсто удела у руском Новомету, једном од водећих произвођача нафтне подводне опреме.

Потписана је изјава о намери између руске државне свемирске корпорације Роскосмос и Саудијске свемирске комисије о сарадњи у финансирању свемирског истраживања и глобалног навигацијског сателитског система ГЛОНАСС. Расправљало се о намери Ријада да улаже у руске ЛНГ пројекте, који су након експлозије Новатека и комплекса „Јамал ЛНГ“ постали примамљиви улагачима из целог света. Руски фонд за јавна улагања, Руске железнице и Саудијска железничка компанија потписали су заједнички споразум о учествовању руских компанија у проширењу железничке мреже Саудијске Арабије.

Владимир Путин је први пут након 12 година посетио Саудијску Арабију, једну од најзатворенијих и најбогатијих земаља на планети. Главни резултат посете је потписивање Повеље земаља произвођача нафте, чиме ће се цене црног злата држати на високој разини. Арапска штампа ову је државну посјету већ назвала “историјском”. Значајно је да је руски председник чак променио своје навике због посете Саудијској Арабији, односно, пре одласка у УАЕ је преко остао ноћи у Ријаду. Детаљи посете, као што смо рекли, још увек нису познати. Но, чак и пре његовог почетка, извори у Кремљу су известили да Владимир Путин намерава потписати више десетина инвестиционих споразума вредних више од две милијарде долара у индустријама као што су пољопривреда, железнички промет, петрохемија и другим секторима.

РУСИЈА НАПОРНО РАДИ НА ДИЗАЊУ ЦЕНЕ НАФТЕ
Осим тога, у Ријаду се разговарало и о продужењу споразума о ограничавању производње нафте у склопу картела ОПЕК+, који је заживео 2016. с циљем одржавања високих цена нафте. Још у јул прошле године чланови картела, 14 чланова ОПЕК-а и 10 земаља изван организације, су се у седишту организације у Бечу сложили потписати пакт о трајној сарадњи.

Радило се о продужењу деветомесечног споразума постигнутог у децембру 2017. како би се смањило укупно снадбевање за 1,2 милиона барела дневно. Сада су споразуми формализовани у облику повеље, што значи да се може очекивати раст цена нафте. Сан Русије да држи цену од 100 долара за барел.

АРАПИ ИПАК СЕДЕ НА АМЕРИЧКОЈ И РУСКОЈ СТОЛИЦИ
Вероватно се расправљало и о питању испоруке одбрамбених противваздушних система С-400 Саудијској Арабији, јер је руска делегација укључивала и директора Федералне службе за војно-техничку сарадњу Дмитрија Шугајева. Москва је у шали понудила Ријаду да купи системе након напада јеменских бораца на саудијске рафинерије 14. јуна. Треба напоменути да и Американци покушавају искористити саботажу, због чега шаљу три хиљде војника у регију и снадбевају Ријад системима противваздушне одбране, иако апсолутно неефикасним за асиметрично ратовање какво воде јеменски Хути.

Успут, министар спољних послова Саудијске Арабије Адел ел Јубеир рекао је новинарима након Путинове посјете како су страхови да ће зближавање Ријада и Москве утјецати на односе с Вашингтоном неутемељени.

РАСТУЋИ УТИЦАЈ РУСИЈЕ НА БЛИСКОМ ИСТОКУ
Путин је током посјете примијетио је да је трговинска размјена Русије и Саудијске Арабије прошле године порасла за 15 одсто, што се догодило након посјете краља Салмана Москви у октобру 2017. И сам краљ је рекао да је Путинова посјета Ријаду одлична прилика за јачање пријатељства двију земаља. “Увијек се радујемо сарадњи с Русијом како бисмо осигурали сигурност и стабилност и борбу против тероризма,” рекао је краљ. И заиста, Путинова посјета мора се посматрати као доказ растућег утицаја Русије на Блиском истоку.

Ову тврдњу додатно поткрепљује чињеница да су уочи Путинове посјете америчке трупе напустиле сјевер Сирије, јер су њихови курдски савезници склопили споразум са сиријском војском коју је Русија подржала да “одврати турску војну офанзиву.” Након Саудијске Арабије, руски предсједник је отишао у УАЕ, који се такође сматра највећим америчким сателитом на Блиском истоку. Штавише, путовање у ову блискоисточну монархију прво је за Путина од 2007. године. Но, пут у УАЕ је логичан, јер је на Блиском истоку све некако повезано, али Путинова посјета као да прије свега диктирају економски интереси.

Обје арапске земље највећи су произвођачи нафте. Тијеком Путинове посјете Ријаду је потписан 21 документ о економској, научној и техничкој сарадњи, а кључна је Повеља о сарадњи између земаља које производе нафту. Али треба имати на уму да је Саудијска Арабија кључна сила за сунитске муслимане и чувар светих исламских мјеста – Меке и Медине. Саудијска Арабија од краја марта 2015. води рат против Хута чија се власт етаблирала у сјеверном Јемену. Тренутно многе земље Блиског истока, укључујући Иран, заговарају мирно рјешење кризе у Јемену и Русију сви виде као посредника који одржава добре односе с различитим странама у сукобу.

Наравно да Русија може успјешно дјеловати као посредник између Саудијске Арабије и Ирана и покушати постићи детанте у Перзијском заливу. Није случајно што је руско министарство спољних послова развило концепт колективне безбедности за подручје Персијског залива. Јасно је да се о томе разговарало тијеком посјета предсједника Саудијској Арабији и УАЕ. Ипак, ако боље сагледамо ствари, Русија брани Иран, подупире Башара ел Асада у Сирији и критикује рат Саудијске Арабије у Јемену. Но, посјета Ријаду је испала прагматичан потез од обостраног интереса.

Као што смо рекли, само неколико дана раније је Путин у шали рекао да би Ријаду било боље да је тијеком напада јеменских бораца имао системе С-400, а Ријад је игнорисао његов приједлог и недавно је одобрио распоређивање око 3000 америчких војника на свом територију, укључујући борбене ескадриле и особље протузрачне обране. Но, долазак директора Федералне службе за војно-техничку сурадњу Дмитрија Шугајева не искључује могућност продаје Ријаду система који им сада стварно требају, а то су „Панцир“, „Бук“ и „Тор“, који су способни одбити претње дронова и пројектила којима се служе јеменски борци.

Јасно је да Ријад чврсто остаје у орбити утицаја Вашингтона, барем кад је реч о сигурности и одбрани. Но, чини се да то Москви не смета. У ствари, односи са Саудијцима никад нису били бољи. Путин је виђен како срдачно разговара са саудијским престолонаследником Мухамедом бин Салманом на међународним састанцима и разговарао је особном и са саудијским краљем Салманом. Пријатељство је добро одјекнуло у економији. Трговински промет, иако је још увек релативно низак, брзо се повећава, за 15 одсто у 2018. и за 38 посто до овог тренутка у 2019.

Истовремено, Москва је савезник америчког јавног непријатеља број један: Ирана. Саудијска Арабија је прошлог мјесеца оптужила Техеран за ударе на два нафтна постројења, а на свом тлу је угостила америчке трупе како би одвратила било какву „иранску агресију“. Ријад је упетљан у разорни војни сукоб против Јемена и Хута које подржава Иран, а налази се на супротној страни од Русије у сиријском рату, гдје Саудијци наоружавају противвладине милитанте, док Руси помажу владу у Дамаску.

ВРИЈЕМЕ ЈЕ ЗА ПРОБОЈ?
Иако може звучати бизарно, Русија је сада у бољим односима са Саудијском Арабијом него прије две деценије, када је Путин наслиједио земљу у економској кризи и био је превише фокусираном на властите проблеме да би преузео пресудну улогу на свјетској позорници. Иако су се двије земље неизравно сукобиле у Сирији, саудијски краљ Салман посјетио је Москву 2017. године како би разговарао о рјешењу сиријског сукоба. Дакле, руски утјецај на Блиском истоку очито расте, а Саудијци су препознали прилику да се ускладе с новим главним играчем.

“Оно што се промијенило тијеком посљедњих неколико година је руски утјецај на Блиском истоку. Пуно се повећао, а пуно традиционалних америчких савезника гради односе с Русијом посљедњих неколико година и прихватило Русију као играча у тој регији”, каже за РТ Амар Вакаф, оснивач и директор Гнососа, организације која изражава мишљење судионика у Сирији и на Блиском истоку. За Саудијску Арабију је посебно важно партнерство у склопу картела ОПЕК+ и за одржавање стабилног тржишта нафте, нешто што је Путин управо потврдио као своју опредијељеност у разговору прије посјете.

„Нико није очекивао да ће се руски утјецај на Блиском истоку повећати, али, вјеројатно због сиријске кризе, то се догодило. Осим сарадње с нафтом и гасом, многе земље разматрају куповину руског наоружања”, рекао је Вакаф. „Прерано је озбиљно разговарати о томе да Саудијска Арабија купи С-400“, сматра новинар с Блиског истока Али Ризк. „Односи Ријада с Америком и конкретно Конгресом већ су лоши након убојства колумниста Вашингтон поста Џамала Кашогија у саудијском конзулату у Турској. Мислим да Саудијци не би ризиковали да их погоршају с куповином руског оружја”, каже Амар Вакаф.

„Куповина руских система противваздушне одбране захтијевала би замјену цјелокупног тренутног система противваздушне одбране САД-а с руским еквивалентима. То није само врло скупа, већ и врло радикална геополитичка одлука, за коју мислим да је Саудијци данас не могу донијети, успркос примјетним недостацима америчких система“, каже Григориј Лукјанов, виши предавач на московској Вишој економској школи. Систем одбране који су створиле САД је ограничен. Има природна ограничења и рањивости, а једно од њих, врло важно, јесте да систем није под директном контролом Саудијаца, већ њиме управљају амерички војни стручњаци.

Стручњаци се слажу да је Русија, као пријатељ са скоро свим земљама на Блиском истоку, у савршеном положају за посредовање у ситуацији између Ирана и Саудијске Арабије. Али Путин је управо искључио „безобзирну“ улогу посредника и очигледно радије не би улазио у регионалну политику тамо гдје не она директно не утјече на Русију и њене прилике.

“Будући да одржавамо врло пријатељске односе са свим земљама регије, укључујући Иран и арапске државе, попут Саудијске Арабије и УАЕ, сигурно бисмо могли помоћи пренијети неке поруке између страна, како би они чули ставове једни других. Али, будући да особно познајем челнике ових земаља, потпуно сам сигуран да они немају потребу за било каквим савјетима или посредовањем”, рекао је Путини у интервјуу објављеном у недјељу. „Највише што могу учинити је представити неке идеје из перспективе пријатеља”, рекао је руски челник.

Љубазни договори Москве и Ријада могли би бити збуњујући за случајног проматрача, посебно ако се упореди с навиком Вашингтона да економским притиском гуши друге земље. Али у доба у којем САД, посебно што се тиче Ирана, дипломатију доживљавају као игру “с нама или против нас”, Русија истовремено преговара, и то често, са свим супротстављеним странама и тиме додатно истиче своју улогу на Блиском истоку. Путин се похвалио продубљивањем војних веза своје земље с Турском, испоруком система С-400 Анкари раније овог љета и изјавио је прошлог мјесеца “да су у току преговори о испорукама новог оружја”.

Истовремено, Русија подржава Асадову владу у Сирији која се бори против протурских исламистичких група и неће дозволити да се Турска ангажује до те мјере да се поремети равнотежа снага која је данас очито на Асадовој страни. Москва без пуно напора успијева уживати у сарадњи чак и са супротстављеним актерима, као што су Израел и Иран, унаточ израелском премијеру Бенјамину Нетанјаахуу који Иран непрестано проглашава нуклеарном пријетњом. Оно што Путин сада доноси на сто су опције за Саудијце: Русија сада представља одрживог и стабилног партнера за све заливске и арапске земље уопштено. Ријад се у својим односима са силама изван Блиског истока показао добрим у прагматичном вођењу послова, а Путин је очито добро упознат с тим приступом. Главни циљ Москве је пронаћи пријатеље за узајамно корисна партнерства, а не савезнике да заједно уништавају ривале.

И док се чини да геополитика не представља препреку за односе двију земаља, ситуација иде у смјеру да је све више показатеља да би утјецај којег Вашингтон има у регији могао почети падати. “САД више нису сила какве су некада биле на Блиском истоку. С обзиром на то, мудро би било да Мухамед бин Салман можда не стави сва јаја Саудијске Арабије у америчку кошару”, закључио је новинар с Блиског истока Али Ризк. Дакле, док су разговори о цијенама нафте и инвестициони уговори сигурно били тема сусрета, не треба искључити помак ка дубљем партнерству, иако се према западним дипломатским стандардима због различитих ставова боља сарадња Ријада и Москве чине немогућом.

 

Аутор Небојша Бабић

 

Извор logicno.com, 16. октобар 2019.