Русија попуњава празнину на северу Сирије после повлачења САД

После одлуке Доналда Трампа да повуче снаге из североисточне Сирије, Русија је брзо реаговала у намери да учврсти улогу одлучујуће силе

Русија је почела да попуњава празнину насталу после повлачења америчке војске са севера Сирије, размештајући војнике који треба да спрече сукоб надирућих снага сиријске владе и војске Турске, преноси Бета.

Истовремено је дошло до тензија унутар НАТО пошто Турска одбацује све бројније осуде од западних савезника који критикују офанзиву Анкаре против курдских снага на североистоку Сирије.

Због турске офанзиве која траје седам дана десетине хиљада људи напустиле су домове, а мапа северне Сирије поново се мења у осмогодишњем рату у тој земљи.

После одлуке америчког председника Доналда Трампа да повуче снаге из североисточне Сирије и тако отвори пут турској инвазији против курдских бораца, дугогодишњих савезника Вашингтона у борби против Исламске државе, Русија је брзо реаговала у намери да учврсти улогу одлучујуће силе у Сирији.

Очајнички тражећи новог заштитника после повлачења САД, курдске власти на северу Сирије постигле су договор с владом од Русије подржаног сиријског председника Башара Асада, чије су снаге у недељу почеле да улазе у области под контролом Курда како би их заштитиле од Турака.

 

Насловна фотографија: Clouai/AFP/Getty Images

 

Извор Политика, 15. октобар 2019.