С. Трифуновић простачки извређао О. Јовићевић, реаговао УНС

Трифуновић је на Твитеру инсинуирао да је водитељка емисије „Упитник“, Оливера Јовићевић, проститутка. Ове увреде осудили су многи

Удружење новинара Србије (УНС) осудило је, како се наводи, вулгарне и сексистичке претње и увреде које су на Твитеру председник Покрета слободних грађана (ПСГ) Сергеј Трифуновић и његови истомишљеници упутили уредници емисије „Упитник“ на Радио-телевизији Србије, Оливери Јовићевић и затражило да јој се Трифуновић извини. Увреде је осудило и Независно удружење новинара Србије.

„УНС истиче да увреде Трифуновића представљају радикализацију обрачуна политичара са новинарима и позива политичке странке, Повереницу за заштиту равноправности и новинарске и невладине организације чија је мисија борба против насиља над женама да стану у заштиту достојанства Оливере Јовићевић“, наведено је у саопштењу УНС.

И Независно удружење новинара Србије (НУНС) осудило је увреде које је председник Покрета слободних грађана Сергеј Трифуновић преко Твитера упутио новинарки Радио-телевизије Србије Оливери Јовићевић.

„Трифуновић је у својој објави недвосмислено инсинуирао да је водитељка емисије ‘Упитник’ проститутка, што никако не приличи некоме ко води грађанску политичку партију и пледира да води и државу“, истиче се у саопштењу тог удружења.

Како су оценили, непрофесионализам и незнање новинара подложни су критици и постоје механизми да се укаже на острашћеност или пропагандну делатност медијских радника, али су недопустиве сексистичке или било какве друге увреде и ниподаштавања у јавном простору, а нарочито тим методама не би смели да се служе политичари и јавни функционери.

Трифуновић је на Твитеру објавио да емисија коју Јовићевић води постоји да не би радила на позив (за 150 евра на сат), инсинуирајући на проституцију, као и да ће покрет на чијем је челу када дође на власт легализовати проституцију и омогућити јој да ради свој посао.

Испод те објаве уследило је више увредљивих претњи и коментара, а један од увредљивих је био и твит адвоката, некадашњег члана ДС и ЛДП, Владимира Тодорића у ком је констатовао – „пуно је 150“.

На опаске твитераша да неко може да протумачи да је Јовићевићку назвао проститутком, Трифуновић је одговорио са: „Со?“

ПОВЕРЕНИЦА ОСУДИЛА УВРЕДЉИВЕ ИЗЈАВЕ
Повереница за родну равноправност Бранкица Јанковић осудила је увредљиве изјаве председника Покрета слободних грађана Сергеја Трифуновића о новинарки Радио-телевизије Србије Оливери Јовићевић.

„Упозоравамо да учестале сексистичке опаске, увреде и омаловажавање жена показују да код појединаца постоји одсуство свести о одговорности за јавно изговорену реч“, наводи се у саопштењу поверенице.

Како је оцењено, дискриминација по било ком основу је забрањена законом, а политичари имају посебну одговорност и недопустиво је да износе било какве дискриминаторне, увредљиве и омаловажавајуће ставове. У саопштењу се додаје да су новинари због свог посла чешће изложени „неаргументованој и непримереној критици“, а оцењено је да су предмет чешће новинарке које се, како се наводи, „своде на сексуалне објекте и изложене су сексистичким, мизогеним и увредљивим квалификацијама“.

 

Насловна фотографија: Снимак екрана/Јутјуб

 

Извор Бета/Н1, 16. октобар 2019.