Зашто је Меркелова одшкринула врата Хуавеју

Берлин није искључио Хуавеј из посла око изградње 5Г мреже у Немачкој. На томе је инсистирала Меркелова која не жели да квари односе с Кином

Берлин је привео крају израду смерница за изградњу пете генерације мобилних мрежа (5Г) и из тог посла неће бити искључен кинески „Хуавеј”, што је од свог европског савезника тражио Вашингтон. Портпарол немачке владе Штефан Зајберг изјавио је јуче да такозвани каталог безбедности, који се очекује наредних дана, предвиђа низ критеријума за техничку евалуацију, али да ниједан добављач неће бити искључен.

Како пише лист Ханделсблат, таква одлука је донета на инсистирање канцеларке Ангеле Меркел, која се плашила да би рампа за „Хуавеј” покварила односе са Кином. С њом, како се наводи, нису били сагласни сви у владајућој коалицији. Нилс Шмит из СДП-а сматра да је интеграција „Хуавеја” у немачку 5Г мрежу „озбиљна грешка”.

Међутим, канцеларка је игнорисала и критике коалиционих партнера и упозорења из Вашингтона, који одавно врши притисак на земље ЕУ да, следећи његов пример, потпуно забране кинеској компанији учешће у овом послу. Администрација Доналда Трампа верује да постоји велики ризик да „Хуавеј” буде искоришћен као оруђе Пекинга за шпијунажу или саботажу кључних система, што ова компанија, највећи светски произвођач телекомуникационе опреме, оштро негира.

Мрежа следеће генерације, велики скок у односу на 3Г и 4Г, повезаће великим брзинама скоро сваки сегмент привреде и друштва, од одбране и здравства до кућних апарата. Водећи оператери у Немачкој, попут „Дојче телекома” и „Водафона”, који увелико користе опрему „Хуавеја” у већ постојећој инфраструктури, упозоравали су да би забрана за кинеску компанију знатно увећала трошкове и за неколико година одложила увођење 5Г. Осим што је јефтинији од главних конкурената, „Ериксона” и „Нокије”, верује се да је кинески џин, кад је реч о 5Г, и технолошки испред њих.

Уместо да влада једноставно прогласи „Хуавеј” небезбедним јер долази из земље у којој безбедносне агенције имају моћ да се умешају у рад компанија, овај добављач (и сви други) мораће да обезбеди безбедносни сертификат од немачке Федералне канцеларије за информациону безбедност. Ако се касније докаже да је опрема коришћена за шпијунажу или саботажу, клијенти ће имати право на одштету, пренео је Ројтерс.

Вашингтон је у мају наметнуо санкције „Хуавеју”, стављајући га на листу компанија с којима америчке фирме не смеју да сарађују. Истовремено је вршио притисак на водеће чланице ЕУ да истисну кинеског џина са свог тржишта. До сада ниједна земља то није учинила, с једне стране да не би угрозила развој 5Г, а с друге да не поквари шансе својих компанија на великом кинеском тржишту.

Брисел је пролетос затражио од чланица њихову процену ризика и на основу прикупљеног материјала је прошле седмице објавио извештај у којем се наводи да постоји ризик да добављач из непријатељске земље, под притиском своје владе, изазове хаос сајбер-нападима на мрежу 5Г. Не помињу се конкретно ни Кина ни „Хуавеј”.

Могуће је да ће после овог извештаја Европска комисија донети препоруке чланицама да предузму додатне мере безбедности у погледу 5Г, мада ништа од тога не може да наметне. До сада је једино Британија показала спремност да искључи „Хуавеј” из кључних делова инфраструктуре.

У међувремену, Вашингтон користи санкције против „Хуавеја” као улог у трговинским преговорима с Кином. Њујорк тајмс сазнаје да Трампова администрација планира да појединим америчким компанијама одобри лиценце за сарадњу са „Хуавејом” како би ублажила тензије пред нову, 13. рунду преговора која почиње ове седмице.

 

Аутор Јелена Каваја

 

Насловна фотографија: Reuters 

 

Извор Политика, 15. октобар 2019.