Амерички званичник: САД не заузимају став о подели или разграничењу

„Сједињене Државе не заузимају став по питању разграничења или поделе Косова, то је питање које треба да реше Београд и Приштина“, рекао је он

„Верујемо да дугорочни интереси Русије у региону нису исти као онај који имају земље у региону и да не подржавају визију и циљеве, интеграције, побољшање стандарда, слободу медија, владавину права и друге вредности евроатлантске заједнице. Стратегија Русије коју видимо је она којој смо присуствовали у Црној Гори, када су покушали да онемогуће сарадњу са евроатлантским институцијама“, рекао је Констеланчик новинарима у паузи Београдског безбедносног форума. Он је навео да САД имају снажне билатералне односе са Русијом и да ће их увек имати.

„Али, кад је реч о интересу земаља у Европи, посебно на Западном Балкану, надамо се да ће Русија моћи да увиди значај тешког рада које земље у региону предузимају у евроатлантским интеграцијама и како би постигле вредности и стандарде ЕУ“, рекао је он.

Упитан да ли види Србију као „малу Русију“ у региону, он је навео да Србија жели добре односе са САД, као и САД са Србијом, о чему говори и именовање два изасланика Метјуа Палмера и Ричарда Гренела. Додао је да Србија, као и свака земља у Европи, има суверено право и обавезу да има добре односе са свим другим земаљама, укључујући Русију.

„Наставићемо да радимо са нашим српским пријатељима и партнерима, како бисмо ојачали односе са Србијом“, поручио је он.

Костеланчик је рекао да САД не гледају на Западни Балкан само као на место где постоје незавршена посла већ у региону виде велики потенцијал који треба искористити и у томе желе да имају улогу.

„Европске и евроатлантске интеграције нису наша визија већ визија земаља Западног Балкана и надам се да ћете у САД и ЕУ видети партнера у том процесу“, додао је амерички званичник на панелу „Одржива решења за Западни Балкан“ у оквиру Београдског безбедносног форума. У процесу интеграција кључне су транспарентност и владавина права.

„То није нешто што се само штиклира већ стубови друштва и сарадње између друштва и грађана. За све то је потребна храброст, лидерство, визија и спремност да се преузме ризик“, рекао је он, наводећи пример Северне Македоније и Преспански споразум.

Како је истакао, САД снажно подржавају европске и евроатлантске интеграције Северне Македоније и Албаније, додајући да су оне поставиле темељ за наставак реформи. Без обзира на одлуку ЕУ од ове недеље, због које жалимо, наставићемо да апелујемо на њих да наставе са реформама.

Кад је реч о Албанији, позвао је опозицију да се врати у парламент и да настави да преговара како би се наставио прогрес. Осврнуо се и на ситуацију у Босни и Херцеговини истичући да САД подржавају напредну, просперитетну земљу коај тежи евроатлантским интеграцијама. Осврнуо се и на посету америчког државног секретара Мајка Помпеа Црној Гори, истакавши да је та земља уложила знатне напоре у последњих 13 година и да данас даје значајан допринос глобалној безбедности.

„Верујемо да ће наставити са напретком ка ЕУ уз решавање питања слободе медија и организованог криминала“, рекао је он.

Говорио је и о утицају Русије и Кине у региону, наводећи да „није сигуран“ да су кинеске инвестиције увек у дугорочном интересу земаља региона и да би оне свакако требало да „држе очи отворене“. Што се тиче Русије, каже да њен ангажман и интереси у региону нису у складу с онима које деле САД и ЕУ, сматра Костеланчик.

„САД НЕ ЗАУЗИМАЈУ СТАВ ПО ПИТАЊУ ПОДЕЛЕ“
Сједињене Америчке Државе не заузимају став по питању разграничења или поделе Косова, то је питање које треба да реше Београд и Приштина, поручио је данас директор Канцеларије за јужну и централну Европу у америчком Стејт департменту Дејвид Костеланчик. Он је на питање новинара у паузи Београдског безбедносног форума да ли би САД подржале разграничење и промену граница као могуће решење одговорио: „САД не заузима позицију по тим питањима, то су питања које Србија и Косово треба међусобно да реше“.

Костеланчик је, упитан да ли се улази у динамичнију фазу кад је реч о дијалогу Београда и Приштине, након што је и председник САД именовао свог изасланика за преговоре, рекао да постоји велика шанса за напредак. Он је додао да су САД охрабривале косовску страну да укине таксе и да се поново ангажује у преговорима са Београдом.

„Постоји велика шанса сада и ми се радујемо посети господина (шефа европске дипломатије Жозепа) Барела региону“, рекао је Костеланчик.

Он је истакао да су САД спремне да као пријатељ и партнер Србије и Косова охрабре дијалог између две земље. Костеланчик је рекао да признање Косова од стране Београда стоји на европском путу Србије, да САД знају да то није лак процес, али да Београд има подршку Америке. Према његовим речима, нормализација односа између Београда и Приштине стратешки је приоритет САД, јер је то начин да се одреди пут ка мирној и просперитетној будућности.

Говорећи о недавно одржаним изборима на Косову рекао је да САД подржавају и имају наду и очекивање да ће бити формирана влада која ће бити за дијалог, влада која ће говорити једним гласом и имати објективне циљеве.

„САД ће и даље подржавати независност и суверенитет Косова али јасно смо рекли да пут у будућност није замислив без помирења са Србијом“, рекао је Костеланчик на панелу Одржива решења за Западни Балкан“ у оквиру Београдског безбедносног форума.

Када је реч о Београду, каже да је он „агресиван“ у намери да делегитмизује Косово на медјународној сцени, чиме се нарушава, како каже, атмосфера за компромис.

„То што су сада из САД два човека фокусирана на регион значи да имају снажну подршку и пуну пажњу владе да се уложе напори да се то питање реши једном заувек“, истиче он.

„Немојте пропустити прилику“, поручио је он Приштини и Београду и поновио став Вашингтона да је обострано признање суштина споразума измедју две стране, који треба да им омогући да оставе сукобе у прошлости и да искористе потенцијле.

Он је рекао да именовање Ричарда Гренела од председника Трампа и Метјуа Палмера од државног секретара Помпеа указују на то колико је пажња САД усмерена на Западни Балкан и да регион има партнера у САД.

Директор Канцеларије Стејт департмента за јужну и централну Европу Дејвид Костеланчик сматра да нема додирних тачака између случаја Косова и Тексаса, односно идеје да та америчка савезна држава изађе из САД и постане независна. Амерички званичник учествовао је на панелу о одрживим решењима за Западни Балкан у оквиру Београдског безбедносног форума где је, између осталог, рекао да је „обострано признање Србије и Косова срж коначног договора две стране“.

Током времена које је одвојено за питања из публике, Костеланчика су питали како ће признање Косова од Србије побољшати односе у региону, уз опаску „хвала вам што сте нам рекли да морамо да признамо Тексас“.

Костеланчик је, одговарајући на то питање, рекао да је Тексас био независна држава, али да је део САД од 1836. године.

„Ако желите поново да га признате, сигуран сам да би многе земље које имају своје представнике у Тексасу цениле вашу пажњу, али историјски не постоји таква врста тенденције“, рекао је Костеланчик. С друге стране, како каже, признање „нове независне државе Косово“ стоји на путу европских интеграција Србије.

 

Насловна фотографија: Танјуг/Тања Валич

 

Извор Танјуг/Б92, 17. октобар 2019.