Дојче веле: ЕУ очекује необичан самит са пуно отворених питања

„То је веома необичан самит јер су сва велика питања отворена“, рекао је један дипломата. „Једино је извесно да самит почиње у четвртак“

Самит шефова држава и влада ЕУ у четвртак и петак могао би да буде напетији него обично. Превише је отворених питања око којих нема сагласности Берлина и Париза. ДВ доноси преглед најважнијих.

„Верујем да ће договор бити постигнут и да ћемо сутра моћи да га потврдимо“, рекао је француски председник Емануел Макрон у среду увече.

Међутим договор о брегзиту је током ноћи пропао. Иако су преговарачки тимови, према наводима који су процурили до новинара, пронашли решење за ирско-ирску границу, британски премијер Борис Џонсон није могао да гарантује подршку парламента како би дил био закључен већ у четвртак.

Тако остаје нада да ће се нешто десити у наредне две седмице јер је рок за брегзит тренутно крај октобра, а Џонсон одбија да тражи продужетке. Уколико договора не буде, Велика Британија би требало да напусти Европску унију без икаквог аранжмана о будућим односима.

МАКРОН ЈЕ МАЛО ЉУТ
И без драме око брегзита лидере земаља ЕУ у четвртак и петак чека веома необичан самит. „То је веома необичан самит јер су сва велика питања отворена“, рекао је један дипломата за ДВ. „Једино је извесно да самит почиње у четвртак поподне.“

Макрон стиже помало увређен јер је Европски парламент због ранијих афера срушио Силви Гулар, Макронову кандидаткињу за комесарку у Европској комисији (ЕК). Француски председник кривицу приписује Урсули фон дер Лајен, доскорашњој немачкој министарки одбране која ће убудуће водити ЕК. Њих двоје би требало да се састану на маргинама самита и одлуче који Макронов кандидат би могао да добије подршку европских посланика.

Али то је можда и мања невоља за Макрона. Већа је што је прилично усамљен по питању проширења Европске уније на Западни Балкан. Према најавама, канцеларка Ангела Меркел ће се снажно заложити да се одобри почетак приступних преговора са Скопљем и Тираном. Макрон то стриктно одбија држећи се формуле коју је поновио и током недавне посете Србији – прво да ЕУ реши своје проблеме, онда можда проширење.

Званични Париз је био непопустљив и током припремног министарског састанка пред овај самит иако скоро све остале чланице ЕУ као и Европска комисија и парламент сматрају да су испуњени услови да се са Албанијом и Северном Македонијом отпочну разговори.

КОЛИКО НОВЦА И КУДА СА ЊИМ?
Напослетку, можда би још више свађе могло да буде о новцу. ЕУ треба да донесе нови седмогодишњи буџет (2021-2027. године). Немачка, која спада у највеће нето платише у буџет ЕУ, тражи да тај буџет не пређе 1 одсто БДП Европске уније. Француска би да иде до 1,03 одсто, а ЕК до 1,13 одсто. Иза тих промила крију се милијарде евра са којима би Немци да буду штедљивији. Некако ваља попунити рупу у буџету која ће настати када Велика Британија напусти ЕУ – Берлин предлаже да се мало и стегне каиш.

Нема сагласности ни о томе на шта треба трошити новце. Француска не жели да смањује субвенције пољопривредницима, што је традиционално највећи издатак из буџета ЕУ. Немачка пак говори о иновацијама, трошковима миграције и улагању у будућност. Економски слабије државе не желе да се умањује развојна помоћ мање развијеним регионима ЕУ. Вероватно је да ће та дебата само почети, а да ће договор пасти тек за годину дана.

Сагласност донекле влада када је у питању инвазија Турске на курдске области у Сирији. Анкара је позвана да се повуче, али ЕУ ипак није изгласала ембарго на извоз оружја Турској. Француски предлог да се размотре и економске санкције против Турске изгледа није наишао на подршку. Такав однос – осуђујемо офанзиву, али не доносимо конкретне мере – дугује се избегличком споразуму према којем ЕУ шаље новац Турској, а ова задржава милионе претежно сиријских избеглица.

Дипломате са којима је разговарао ДВ не очекују конкретно проширење споразума, али се надају да ће током самита постати јасно како ЕУ намерава даље да сарађује са Турском по овом питању. После претњи из Анкаре да би могли да откажу дил недавно је немачки министар унутрашњих послова Хорст Зехофер хитно посетио Турску и Грчку. Европски лидери би, као и обично, требало да се разиђу у петак поподне. Но можда ће се убрзо поново видети. Уколико се нешто мрдне око брегзита, већ до краја месеца је могућ посебан самит ЕУ како би се договор запечатио.

 

Аутори Бернд Ригерт и Барбара Везел

 

Насловна фотографија: dpa

 

Извор Дојче веле, 17. октобар 2019.