Ердоган бацио Трампово писмо у канту, огласио се и Кремљ

Трамп у писму истиче да је тешко радио да би решио неке од проблема Турске и поручује Ердогану да не разочара свет

Писмо америчког председника Доналда Трампа упућено турском колеги Реџепу Тајипу Ердогану завршило је у канти, пише Би-Би-Си, позивајући се на неименоване изворе турског председништва. „Председник Ердоган је добио писмо, потпуно га одбацио и бацио у канту.

У писму, датираном 9. октобра, а послатом након повлачења америчких снага из Сирије, Трамп је поручио Ердогану да „не буде опасан момак и луд”. Трамп је у писму, на дан почетка турске офанзиве на североистоку Сирије, упозорио Ердогана да ће, ако ситуација у Сирији не буде решена на хуман начин, у историји остати упамћен као ђаво. На почетку кратког писма, које је на Твитеру објавила новинарка медијске куће Фокс. Триш Реган, Трамп турском колеги предлаже да постигну “добар договор”.

“Не желите да будете одговорни за масакр хиљада људи, а ја не желим да будем одговоран за уништење турске економије, а учинићу то”, навео је Трамп, који је већ увео неке санкције Турској и прети да ће их проширити тако да ће оне бити разорне за турску привреду, преноси Танјуг.

Трамп у писму истиче да је тешко радио да би решио неке од проблема Турске и поручује Ердогану да не разочара свет. Додаје да би Ердоган могао да добије сјајан споразум и да је курдски генерал Мазлум Кобани спреман да преговара с њим.

“Он је спреман да вам да уступке какве Курди никада у историји нису дали”, наводи амерички председник и додаје да Ердогану шаље писмо курдског генерала које је управо примио.

„Историја ће на вас гледати са одобравањем ако ово изведете на хуман начин, али ће вас запамтити као ђавола ако се не десе добре ствари. Не будите “опасан момак”. Не будите луди”, закључио је у писму Трамп.

 

Извор Политика, 17. октобар 2019.

ПЕСКОВ: КРАЈЊЕ НЕУОБИЧАЈЕНО
Портпарол Кремља Дмитриј Песков прокоментарисао је данас „тон“ писма које је амерички председник упутио турском колеги, називајући га „необичним“. Доналд Трамп је у писму поручио Реџепу Тајипу Ердогану да „не буде опасан момак и луд“, а Песков је констатовао да су такав тон и речник крајње „неоубичајени за кореспонденцију шефова држава“.

„Не наилази се често на такву реторику у кореспонденцији између шефова држава. То је крајње необично писмо“, рекао је Песков новинарима.

Подсетимо – Трамп је у писму, на дан почетка турске офанзиве на североистоку Сирије, 9. октобра, упозорио Ердогана да ће, ако ситуација у Сирији не буде решена на хуман начин, у историји остати упамћен као ђаво. Истовремено, према изворима телевизије Би-Би-Си из турског председништва, то писмо је завршило у канти.

 

Насловна фотографија: Pablo Martinez Monsivais/AP

 

Извор Спутњик, 17. октобар 2019.