Ljepojević: Male šanse da britanski parlament odobri sporazum o bregzitu

Kako sada stoje stvari, primećuje Siniša Ljepojević, nejasno je da li će u subotu parlament podržati ovaj sporazum

Sudeći prema izjavama britanskog premijera Borisa Džonsona i predsednika Evropske komisije Žana Kloda Junkera, Veliku Britaniju ne čeka tvrdi bregzit.

Uoči početka samita EU u Briselu, Britanija i Evropska unija postigle su dogovor o bregzitu koji je, prema Junkerovim rečima, „pravedan i izbalansiran sporazum“ za obe strane. Ostaje samo još da ovaj sporazum potvrde i britanski parlamentarci u subotu.

NIŠTA JOŠ NIJE GOTOVO…
Međutim, kako za Sputnjik kaže dugogodišnji dopisnik iz Londona Siniša Ljepojević, sve je još vrlo neizvesno, jer nije sasvim jasno o kakvom planu, odnosno, dogovoru je reč.

Prema njegovim rečima, koliko se za sada može saznati, manje ili više se taj plan podudara sa onim sporazumom koji je bivša premijerka Tereza Mej postigla sa Evropskom unijom, a jedina promena u ovom planu je u delu koji se odnosi na Severnu Irsku.

„Koliko je do sada poznato, Britanija je predložila, a Brisel je očigledno prihvatio, da tvrda granica između Republike Irske, koja je članica EU, i Velike Britanije bude uspostavljena morskim putem, u Irskom moru između Velike Britanije i irskog ostrva. Takođe da kopneni deo granice, koji se tiče Severne Irske i Republike Irske, bude regulisan na način da Severna Irska ostane u pravilima jedinstvenog tržišta EU, a da razliku u troškovima, znači u carinama, u PDV-u i tako dalje između cena EU i britanskih standarda, ako je na štetu Severne Irske, plaća britanska Vlada, a ne da je plaćaju kompanije u Severnoj Irskoj i njeni građani“, objašnjava Ljepojević.

ISKORAK U ODNOSU NA BEKSTOP
Ovakav plan je, dodaje naš sagovornik, u osnovi iskorak u odnosu na takozvani bekstop, gde bi Severna Irska, po starom planu, ostala u carinskoj i trgovačkoj uniji sa EU, što je i pocepalo Veliku Britaniju.

„Ovo je jedno srednje rešenje, gde ipak između Republike Irske i Velike Britanije postoji prava granica i to morskim putem, dok bi kopneni deo između Severne Irske i Republike Irske bio regulisan tako što bi se poštovala pravila jedinstvenog evropskog tržišta, ali bi troškove, razlike u cenama tih stvari plaćala centralna Vlada iz Londona“, navodi Ljepojević.

HOĆE LI PARLAMENT PODRŽATI
Na pitanje da li bi britanski parlament mogao da prihvati ovaj dogovor premijera Borisa Džonsona i Brisela, iskusni novinar kaže da je to teško reći, jer haos koji je nastao još u doba Tereze Mej još traje. Kako sada stoje stvari, primećuje Siniša Ljepojević, nejasno je da li će u subotu parlament podržati ovaj sporazum. Međutim, sasvim je jasno da je ovo rešenje jedino moguće postići sa Evropskom unijom, jer je druga opcija da Velika Britanija izađe iz Unije bez ikakvog dogovora.

„Treba imati u vidu da dolaze vesti o tome da Demokratska partija unionista iz Severne Irske, partija koja okuplja protestante u Severnoj Irskoj i koja je u koaliciji sa vladajućim konzervativcima u Londonu, nije spremna da prihvati taj sporazum. To stvara glavnu neizvesnost, ali pregovori još traju. Sa druge strane i opozicioni laburisti, koji su sve do sada bili protiv bilo kakvih predloga, sada kažu da bi podržali taj predlog Borisa Džonsona, pod uslovom da se o tom sporazumu građani izjasne na referendumu. To je takođe malo verovatno, jer laburisti do sada nisu poštovali referendum o bregzitu, a sada traže da drugi referendum potvrdi ovaj dogovor. Cilj laburista je da se što više odgode neminovni vanredni parlamentarni izbori, koje bi oni za sada izgubili“, kategoričan je Ljepojević, uz ocenu da su male šanse da će britanski parlamentarci podržati ovaj dogovor u subotu.

„Ali, sve je moguće, pogotovo ako se nešto obeća“, zaključuje Ljepojević za Sputnjik.

 

Autor Sandra Čerin

 

Izvor Sputnjik, 17. oktobar 2019.

FARAŽ POZVAO PARLAMENT DA ODBIJE SPORAZUM
Lider britanske Bregzit stranke Najdžel Faraž pozvao je danas Parlament Velike Britanije da odbije novi sporazum o razlazu koji je vlada Borisa Džonsona postigla s Evropskom unijom.

Faraž je rekao da novi, danas postignuti sporazum Londona i Brisela “nije bregzit” i da bi na previše načina vezao Veliku Britaniju za EU. Jedan od najvatrenijih zagovornika bregzita u Velikoj Britaniji kazao je da bi više voleo da posle produženja roka za bregzit, predviđenog za 31. oktobar, budu raspisani vanredni parlamentarni izbori nego da parlament glasa za novi sporazum.

Faraž, koji je i poslanik Evropskog parlamenta, rekao je da preferira “čist razlaz” s Evropom, a ne “još jedan evropski ugovor”. Premijer Džonson je danas izjavio da je Velika Britanija postigla odličan sporazum s EU, ali se očekuje da će vlada imati teškoće da izdejstvuje njegovo usvajanje u parlamentu. Prethodni sporazum o bregzitu, koji je postigla Džonsonova prethodnica Tereza Mej, parlament je tri puta odbacio.

Lider opozicionih laburista Džeremi Korbin pozvao je ranije danas poslanike da odbiju novi sporazum o bregzitu, rekavši da je najbolji način za rešavanje krize oko bregzita da “narod da poslednju reč na glasanju”.

Korbin je ocenio da je danas postignuti sporazum “još lošiji” od prethodnog koji je ispregovarala vlada Tereze Mej. Liderka proevropskih opozicionih Liberalnih demokrata Džo Svinson izjavila je danas da je njena stranka odlučna da zaustavi proces bregzita uprkos novom sporazumu dve strane. Svinson je rekla da je “odlučnija nego ikad” da spreči bregzit i da omogući građanima “da kažu poslednju reč”.

Liberalne demokrate se zalažu za održavanje novog referenduma o bregzitu, i najavljuju da bi Velika Britanija povukla zahtev za izlazak iz Unije ako bi Svinson postala premijerka. Kako se sporazumu protivi i severnoirska Demokratska unionistička partija koja u parlamentu podržava manjinsku vladu konzervativaca, Džonsonu će za usvajanje sporazuma verovatno biti potrebna podrška nekih poslanika laburista, naklonjenih bregzitu.

 

Naslovna fotografija: vasara/Shutterstock

 

Izvor Radio Slobodna Evropa, 17. oktobar 2019.