Медведев доноси 166. страницу Мирослављевог јеванђеља, Србија даје седам Рерихових слика

Медведев стиже у Србију и са собом доноси 166. страницу Мирослављевог јеванђеља. Србија заузврат даје седам слика руског сликара Рериха

О враћању из Русије истргнуте странице Мирослављевог јеванђеља у Београд разговара се деценијама, а Србија ће Москви предати седам Рерихових које је дописник агенције ТАСС открио у Народном музеју у Београду 2017. године.

Министар културе и информисања Владан Вукосављевић, најавио је данас да ће током предстојеће посете руског премијера Дмитрија Медведева бити потписан споразум са Русијом о враћању 166. странице Мирослављевог јеванђеља, најстаријег сачуваног српског илустрованог ћириличног рукописа. Београд ће заузврат предати Москви седам слика руског сликара Николаја Рериха, каже Вукосављевић изражавајући наду да би примопредаја могла бити извршена до краја године.

Руски премијер, према најавама из његовог кабинета, стиже у дводневну посету Србију 19. октобра поводом обележавања 75. годишњице ослобођења Београда.

„Овај процес захтева извесне кораке које смо припремили и координисали са руским министарством спољних послова и верујем да ће бити потписан током посете Медведева”, рекао је Вукосављевић за ТАС С.

Споразум би потом, како очекује, требало да буде ратификован у руској Државној думи и Народној скупштини Србије. Вукосављевић додаје да су техничка питања размене готово потпуно усаглашена.

„Гајим опрезан оптимизам да ће ова примопредаја бити извршена до краја ове године”, рекао је министар.

Према његовим речима, тај процес је неповратан и скоро је завршен.

„Ако се то не догоди до краја године, онда ће се сигурно десити убрзо после тога”, рекао је он.

Руска агенција подсећа да се о враћању 166. странице Мирослављевог јеванђеља Београду разговара деценијама. Судбина седам Рерихових слика била је непозната у периоду од 1941. до 2017. године када ју је дописник ТАСС открио у Народном музеју у Београду.

„Жао ми је што ћемо остати без Рерихових слика, али с друге стране ми је драго што ће српско културно наслеђе бити обогаћено несталом страницом Мирослављевог јеванђеља”, рекао је Вукосављевић, преноси Танјуг.

 

Насловна фотографија: Народни музеј

 

Извор Политика, 17. октобар 2019.