Постигнут споразум о брегзиту

„Ово је фер и балансиран договор за ЕУ и Уједињено Краљевство који сведочи о нашој посвећености проналажењу решења“, навео је Јункер

Британски премијер Борис Џонсон и лидери Европске уније постигли су договор о изласку Велике Британије из ЕУ. Ирски унионисти и Лабурсти поручују да неће подржати споразум.

„Имамо одличан нови споразум који враћа контролу“, рекао је Џонсон, преноси Ројтерс.

Информацију је потврдио и председник Европске комисије Жан Клод Јункер, на Твитеру.

„Ово је фер и балансиран договор за ЕУ и Уједињено Краљевство који сведочи о нашој посвећености проналажењу решења“, написао је Јункер.

О споразуму Велике Британије и ЕУ треба да се изјасни и британски парламент до 31. октобра, до кад је рок за брегзит.

НИЈЕ КРАЈ ПРОБЛЕМИМА
Постизање споразума са ЕУ, међутим, не значи да су проблеми за Џонсона око брегзита готови, пошто је ирска Демократска унионистичка странка (ДУП) саопштила раније данас да не може да прихвати споразум, пре свега због царинских питања.

Без подршке ДУП-а, споразум о брегзиту вероватно неће проћи гласање у британском парламенту.

За сада није познато шта су договорили Џонсон и ЕУ по питању Северне Ирске, пошто првобитни предлог о формирању царинске уније која би истовремено припадала одређеној врсти царинске зоне са Европском унијом, није прихватио ни Брисел ни ирски унионисти.

ОШТРА РЕАКЦИЈА ОПОЗИЦИЈЕ
Лидер опозиционе Лабуристичке партије Џереми Корбин рекао је да је Џонсон испреговарао још гори споразум са Бриселом него што је пре њега договорила бивша премијерка Тереза Меј. Сматра да народ треба да има завршну реч по питању споразума о брегзиту.

 

Насловна фотографија: AFP

 

Извор РТС, 17. октобар 2019.